ianuarie 20, 2014
Va doriti un ingredient comod de utilizat in retetele culinare, cu vaste calitati in nutritie ?
Apelati la coada soricelului, un adevarat panaceu, unul dintre cele mai puternice antioxidante, antiinflamatoare si cicatrizante din flora mondiala. Uleiul volatil continut de aceasta planta, ii confera acesteia calitati de calmant gastric si intestinal, de antispasmodic al cailor biliare, cu efecte coleretice asupra bilei (favorizeaza evacuarea sa), de antiinflamator, dezinfectant si regenerator de tesuturi. Este bogata in acizi grasi, contine flavone, aminoacizi, taninuri, glucoza si proteine. Coada soricelului lupta cu problemele digestive si de metabolism, are efecte antimicrobiene, modereaza secretiile si usureaza cicatrizarea, protejeaza impotriva acneei si favorizeaza o piele sanatoasa, actionand din interior. Elementele chimice ca fier, mangan, zinc, cupru, cadmiu, nichel, siliciu si calciu, ii confera proprietati hranitoare si terapeutice. Studiile moderne arata ca un consum regulat de coada soricelului are efect asupra formarii globulellor rosii la nivelul maduvei si protejeaza impotriva congestiilor cerebrale, a tensiunii si a bolilor cardiovasculare, a osteoporozei, previne artrita reumatoida, protejeaza aparatele bucal, urinar si pe cel genital de infectii si de instalarea virusurilor, fortifica sistemul imunitar.
In bucatarie, utilitatea acestei plante cu inalt potential terapeutic este limitata, in general, la ceaiuri, insa forile de coada soricelului, proaspete sau uscate in mod corespunzator, pot imbogati in aroma si nutrienti retete culinare din fructe, carnuri si legume.