martie 8, 2021
Va doriti protectie naturala importiva trombozelor ?
Consumati din cand in cand ciuperci urechi de lemn, cu proprietati anticoagulante excelente, imbunatatind fluxul de sange, avand astfel rol in prevenirea ateriosclerozei, a trombozelor si a infarctului miocardic. Aceasta ciuperca se dezvolta pe lemn, cel mai des pe arbusti de soc in Europa (de unde si denumirea de burete de soc), fiind o specie ce rezista la umezeala si chiar si la temperaturi negative.
Denumirea este sugerata de aspectul sau de ureche cu nervuri, catifelata la atingere. In China, conform sursei Wikipedia, este cultivata de secole pe rumegus. Chinezii, japonezii si coreenii sunt in general mari consumatori ai acestei specii de ciuperci insa cu moderatie, intrucat fiind antitrombotica ar putea cauza hemoragii. La noi, in special in Basarabia si Bucovina de Nord, dar si in orase, in parcuri, o putem gasi pe arbustii vechi, batrani. Culoarea sa variaza de la brun galbui, la brun masliniu cu nuante violacee pana la brun negricios.
Denumirea chinezeasca este Mu-Err, adica ciuperca neagra. Este foarte bogata in nutrienti, in substante bioactive, ca toate ciupercile in general, un bun inlocuitor al carnii, fiind bogata in proteine dar si in minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor si fier), vitamine (din grupul B in special, C si D), polozaharide si fibre. Ciupercile urechi de lemn exceleaza prin proprietati imunostimulatoare datorita continutului de riboflavina (vitamina B2). Sunt antioxidante, anticancerigene, scad colesterolul rau din sange si sunt ideale pentru dieta.
In bucatarie ciupercile urechi de lemn se consuma in Asia de est din abundenta, aproape zilnic. Datorita proprietatilor lor benefice sunt din ce in ce mai cunoascute prin intemediul restaurantelor cu specific asiatic, datorita comercializarii lor in stare uscata in toate tarile lumii cat si prin inetrmediul retetelor prezentate on line. Pot fi preparate super usor, intrucat se hidrateaza o ora, maxim doua si se pot consuma chiar si in stare cruda. Nu au un gust specific, absorb gustul si mirosul celorlalte ingrediente asociate.