Este o ciorba de zarzavat care foloseste aroma de somn. De cate ori gatim acest peste, putem sa o savuram, obtinind o ciorba deasa cu un gust specific.
INGREDIENTE:
– un cap de somn
– o ceapa
– 2 morcovi
– o radacina de pastarnac
– o radacina mica de telina
– un ardei
– un dovlecel mic
– o legatura de leustean
– sucul de la o lamaie
– sare, dupa gust
– ulei de masline (optional)
PREPARARE:
Ceapa se curata, se spala si se taie marunt, iar morcovii si albitura se spala si se rad pe razatoarea mare, apoi se pun toate la fiert.
Dupa ce se patrund, se adauga ardeii, spalati, curatati si taiati mai grosier, apoi dovelecelul spalat, razuit de coaja si taiat in cubulete. Se sareaza.
Intre timp se curata, se spala capul de somn si se pregateste leusteanul.
Cand zarzavaturile sunt fierte, se adauga pestele, iar dupa 10 minute, leusteanul. Dupa ce se intrerupe fierberea si temperatura amestecului scade, se poate adauga sucul de lamaie si eventual uleiul de masline, pentru cine prefera o ciorba mai bogata in grasimi sanatoase.