Ciorba care mi-a insotit copilaria, pe care bunica o prefera si pe care v-o prezint in varianta degresata, corecta pentru mentinerea unui organism sanatos.
INGREDIENTE:
– 500 gr coasta de porc, afumata
– 300 gr kaiser afumat
– o ceapa rosie
– 3 morcovi
– o radacina mica de telina
– o radacina de patrunjel
– o radacina de pastarnac
– 2 ardei grasi
– 4 linguri de orez
– ½ legatura de tarhon, verde
– iaurt degresat, dupa gust
– sucul de la o lamaie
– sare, dupa gust
PREPARARE:
Coasta afumata se portioneaza, kaiserul se taie cubulete si se pun la fiert cca 15 minute la foc mic, sa se patrunda.
Se strecoara si se lasa la scurs, pentru a indeparta mare parte din grasimile saturate si din fumul la care au fost expuse. Intre timp se toaca ceapa, morcovii si radacinile de patrunjel, pastarnac si telina.
Se pune apa la fiert si, cand da in clocot, se repune afumatura la fiert, se adauga si zarzavaturile tocate, se inlatura spuma se adauga putina sare si se lasa sa fiarba la foc mic. Se agauga si ardeii tocati, apoi se alege orezul si se spala. Se controleaza carnea si zarzavaturile sa fie fierte, se adauga orezul, se lasa un clocot, se intrerupe fierberea. Dupa 15 minute, orezul se umfla, fiind fiert complet si ramanand cu bobul intreg.
Se adauga tarhonul tocat marunt, zeama de lamaie, se potriveste totul de sare, iar cand se serveste se adauga iaurtul degresat, pentru cine doreste un plus de proteine.