INGREDIENTE:
– 2 sfecle rosii potrivite ca marime
– 2 morcovi
– 1 telina mica
– 1 ardei
– o ceapa
-1/2 legatura frunze de patrunjel
-1 legatura leustean
– zeama de la o lamaie
– 1 lingurita chimen
– sare, dupa gust
– 1 lingurita ulei
– smantana, optional
PREPARARE:
Se rad pe razatoarea mare morcovii, radacina de patrunjel si telina iar ceapa si ardeiul se toaca marunt. Sfecla se taie cubulete.
Toate aceste ingrediente se pun la fiert intr-o oala de 3 l, cand apa da in clocot. Se potrivesc de sare si cand sunt fierte, se adauga chimenul, apoi patrunjelul si leusteanul, tocate marunt. Se mai lasa un singur clocot, apoi se intrerupe fierberea, se asteapta sa scada temperatura ciorbei abia apoi se adauga lingurita de ulei pentru ca acesta sa nu se transforme in hidrocarburi si sa devina toxic, iar in final se acreste cu zeama de lamaie.
Aceasta ciorba racoritoare se consuma ca atare, de preferat fara paine, pentru o detoxifiere maxima sau se poate imbogatii cu smantana.