decembrie 15, 2012
Va doriti ca ficatul sa functioneze ireprosabil si sa beneficiati de efecte tonice, detoxifiante si decongestionante ?
Va recomand sa consumati cicoare. Aceasta planta comestibila in totalitate, deci atat florile (albe, albastre si lavanda) cat si frunzele si radacinile, stimuleaza functiile ficatului, ale pancreasului, ale bilei si splinei, detoxifiindu-le, fiind astfel un excelent tonic. Cicoarea contine vitamine (A,B,C,E si K) si sarurile mineralele (potasiu, fosfor, calciu, cupru, zinc, magneziu), ajutand la absorbtia acestora in organism. O componenta importanta a cicoarei este inulina, o substanta care reduce riscul aparitiei cancerului de colon, reface flora intestinala si creste imunitatea organismului. Taninul continut de cicoare are proprietati astringente, dezinfectante si detoxifiante astfel ca aceasta planta protejeaza impotriva enterocolitelor, a parazitilor intestinli, a septicemiei. In timpul consumului de cicoare glucoza se metabolizeaza mai repede, reducand riscul aparitiei diabetului si a aterosclerozei, reducand si nivelul colesterolului nociv si regland apetitul. O proprietate extrem de importanta a compusilor cicoarei este ca reusesc sa transforme compusii nealimentari din hrana tratata chimic, in compusi biodegradabili. Inca din antichitate calitatile sale tamaduitoare, recomandau cicoarea in curatarea sangelui de toxine dar si ca leac impotriva orbirii, a gutei si a infectiilor pielii.
In bucatarie, din florile si frunzele cicorii se prepara ceaiuri tonice si salate detoxifiante, din primavara pana in toamna. Cea mai raspandita utilitate a acestei plante comestibile este ca din radacina sa, prin uscare si prajire, se obtine un excelent inlocuitor de cafea, ce poate fi administrat tuturor varstelor, in felurite combinatii, cu lapte si indulcitori naturali. Cafeaua de cicoare este vestita pe tot mapamondul, prin proprietatile sale hranitoare si tamaduitoare si se comercializaza la scara mare.