Este un mod sanatos de a conserva castravetii pe timp de iarna.
INGREDIENTE:
– 10 kg castraveti
– 8 litri apa
– 8 linguri de sare grunjoasa, neiodata
– 2 crengi cu inflorescente bogate de marar uscat
– 5 capatani de usturoi romanesc
– 20 gr piper boabe
– 10 gr frunze de dafin
– 10-15 radacini de hrean, in functie de grosime
PREPARARE:
Castravetii se selecteaza, se aleg cei sanatosi, se curata de inflorescente si codite, se spala bine sub jet puternic de apa. Apa se pune la fiert cu sarea si intre timp, se aseaza castravetii in borcane.
Acestea trebuie sa fie sterilizate (bine spalate si uscate), verticali, cat mai comasati, dupa fiecare rand de castraveti completand cu cateva boabe de piper, catei de usturoi, frunze de dafin, marar uscat si hrean curatat si taiat betisoare. Se continua aceasta formula pana la umplerea borcanului.
Dupa ce apa a dat in clocot, se lasa 5 minute, apoi se toarna peste castraveti, incet, avand grija sa nu crapam borcanele, aceasta operatiune necesitand repetarea, de 3 ori, adica dupa racirea apei, aceasta se refierbe si se repune peste castraveti. Se sigileaza apoi borcanele cat inca apa este fierbinte.
Sa nu va deprime faptul ca dupa aceste vanturari ale apei, ea se tulbura putin, va asigur ca in acest fel conservati, castravetii au un gust aromat si proaspat pe tot parcursul iernii.