aprilie 30, 2018
Vreti sa va mentineti sistemul circulator in forma, sa va protejati de afectiuni vasculare ?
Consumati produse din scorta, flori si fructe de castan salbatic, cu efecte miraculoase asupra circulatiei sanguine. Cu un aspect falnic, uneri putand ajunge la inaltimi de 40 de m, castanul salbatic sau porcesc, raspandit in Europa, poseda o multitudine de principii active benefice sanatatii. Astfel florile sale care-l imbogatesc in lunile aprilie si mai au un continut bogat in derivati flavonici. Scoarta castanulul salbatic, recoltata de pe ramauri tinere, de pana in 5 ani, contine substante minerale, celuloza si rezine (rasini). Florile de castan salbatic sunt bogate in derivati flavonici excelenti pentru a accentua efectele benefice ale vitaminei C, esentiala pentru vase de sange sanatoase, un valoros antioxidant care intareste sistemul imunitar si incetineste procesul de imbatranire, acesti derivati flavonici fiind si un important factor anticancerigen. Catanele salbatice, semintele fructelor sub forma de capsule cu invelis verde spinos, care imbodobesc castanul salbatic toamna, sunt foarte bogate in substante hranitoare si vindecatoare. Astfel, aceste seminte de culoare maron roscat (castaniu) contin vitaminele C si K, B2, B2, grasimi benefice, amidon, saponozide, triterpenice (produsi ai metabolismului de baza pentru biosinteza steroizilor), principii amare si taninuri (excelente pentru ficat, bila si pancreas) si flavonoide. Toata aceasta compozitie, confera castanelor salbatice proprietati antiinflamatoare, anticoagulante, decongestive, hemostatice. De asemenea prezinta si proprietati care intaresc si elasticizeaza vasele de sange si care curata venele, adica proprietati flebotonice, antiedemoase, vasodilatatoare, antiinflamatorii, anticoagulante si fluidizatoare.
In bucatarie produsele castanului salbatic au mai degraba intrebuintari curative, fiind folosite in ceaiuri, infuzii, decocturi, uleiuri, pulbere si extracte uscate sau solubile. Nutritia moderna insa recomanda si utilizeaza tot mai mult a florilor crude in salate diverse sau dulciuri raw vegane pe baza de fructe si seminte, sau vegetariene, cu indulcitori sanatosi.