ianuarie 12, 2013
Vreti sa evitati arterita sau doriti un remediu pentru aceasta ?
Consumati cartofi, legume extrem de benefice pentru organism, daca sunt preparati dupa reguli stricte. Bogati in potasiu, detoxifica organismul, ajuta la echilibrarea presiunii arteriale, previn hipertensiunea arteriala, arterita obliteranta si cardiopatia diabetica. Consumul de cartofi imbogateste organismul in vitaminele B6, B1 si B2 si in vitamina C, fiind indicat in preventia bolilor cardiovasculare. Sucul proaspat al cartofului bine spalat si stors cu tot cu coaja, baut imediat dupa obtinere, protejeaza impotriva cancerului de prostata si al celui uterin, impotriva cistitei si a constipatiei cronice, ajuta digestia. In functie de solul in care se dezvolta, cartofii pot acumula, in proportii varibile, cantitati de magneziu, fosfor, fier, cupru, sulf. Acestia protejeaza organismul celor ce-i consuma impotriva ulcerului gastric si a hepatitei, cat si a calculilor urinari. Consumati fara adaos de grasimi (unt, smantana, ulei) cartofii sunt indicati in curele de slabire, ajutand pancreasul in buna functionare. Sucul de cartofi, cat si consumul cartofilor cu tot cu coaja, are puternic efect antiinflamator, stopand procesele degenerative.
In preparatele culinare cartoful, declarat de statistici cel mai consumat aliment din lume, constituie o baza. El poate fi prezent in orice meniu, ca aperitiv, ca garnitura pentru carnuri si in amestec cu alte legume, cu produse lactate, in produse de panificatie, chiar si ca desert. Nutritionistii atrag tot mai mult atentia la modul de preparare al cartofilor, pentru a fi benefici sanatatii organismului. Acestia nu trebuie prajiti, ci fierti sau copti, cu tot cu coaja, pentru a pastra intreaga cantitate de nutrienti. Trebuie evitata asocierea cartofilor cu grasimi, pentru a nu ingreuna digestia si a nu stirbi absorbtia substantelor hranitoare din cartofi.