iunie 13, 2016
Va doriti o maxima protectie impotriva celor mai agresive virusuri ?
Consumati florile si radacina caprifoiului (caprifolium / Lonicera Japonica), planta cu miros divin, originara din Asia de Est, care la noi este cunoascuta si sub denumirea de Mana Maicii Domnului. Florile acestei plante cataratoare au fost folosite ca medicamnent inca din antichitate, iar studiile recente ale cercetatorilor chinezi de la Universitatea din Nanjing au certificate proprietatile lor antivirale incluzand si detectarea unui micro ARN (MIR 2911) aflat in forma stabile in decoctul de caprifoi (15 mg palnta la 300 ml apa, fiert 15 minute). Aceasta “molecula functionala a acidului ribonucleic”, are rol in “reglarea proceselor ce se desfasoara la nivel celular si supravietuieste destul de mult in organism”. Molecula MIR 2911 a oferit protectie impotriva virusurilor gripei aviare si porcine, la experimentarea pe cobai. Florile tinere albe, care dupa cateva zile capata culoarea galben maroniu sunt bogate in aminoacizi, antioxidanti si uleiuri volatile si au proprietati antibacteriene, antivirale. Ele protejeaza impotriva gripei, a salmonelei, a streptococilor si stafilococilor, a durerilor in gat, a inflamatiilor cailor respiratorii superioare, fiind un real antibiotic natural. Lista proprietatilor cuprinde si pe cele antiinflamatorii si detoxifiante, detinand astfel o mare valoare terapeutica, intrucat se recomanda in dezinterie, urinare dureroasa, abcese mamare, abcese intestinale, afectiuni ale pielii, artrita reumatoida si reumatism. Radacina plantei, in special, are capacitatea de a incetini coagularea sangelui, tonfica inima si reduce tensiunea arteriala si nivelul colesterolului nociv din sange. Fructele plantei insa, ca niste bobite, de un albastru inchis, nu sunt comestibile.
ATENTIE ! Nu se recomanda alergicilor si femeilor insarcinate, sau care alapteaza.
In bucatarie, tot mai multi nutritionistii recomanda utilizarea florilor de caprifoi (Mana Maicii Domnului) nu doar in ceaiuri, ci si in stare cruda, in salate, ape enzimatice si ca adaos la finalul retetelor fierte, alaturi de mirodenii si verdeturi, pentru un plus de savoare si de nutrienti.