BRUSTURELE (LIPANUL)

mai 29, 2017

Va doriti un detoxifiant renal si hepatic cu actiune antibiotica naturala?

Consumati frunze, seminte si radacina de brusture, aceasta planta atat de bine incadrata in arealul roamnesc, utilizata ca leguma in evul mediu, incarcata de substante cu efect curativ si purificator ca: glicozide, flavonoide, tanin, ulei volatil, rasina, mucilagiu, inulina, si alcaloizi. Florile de culoare violet, tepoase si globulare, se usuca formand scaieti, ai caror seminte contin vitamine A si B2, precum si acizi grasi esentiali (palmitic, stearic), iar frunzele contin substante fitoncide (cu rol antimicrobian), mucilagii si glicozide. Radacina este bogata in acizi grasi esentiali, ulei volatil, vitamine din nitrat de potasiu, hormoni vegetali, steroli, taninuri, mucilagii, fibre dietetice si inulina, care-i confera un gust dulce. Desi in cantitati mici contine si vitamin din complexul B(acid folic, riboflavin, pyridoxine,niacin),vitaminele E si C, antioxidanti natural ice lupta cu radicalii liberi impotriva imbatranirii. Contine si cantitati mici de proteine si minerale valoroase pentru sanatate, ca: fier, mangan, magneziu, zinc, calciu, seleniu si fosfor. Contine foarte putin sodiu, dar cantitati considerabile de potasiu, ajutand ritmul inimii si mentinad tensiunea in limite normale. Avand calitati diaforetice si diuretice, depurative, astringente si dezinfectante, brusturele se recomanda ca excelent detoxifiant, acesta ajuta la eliminarea toxinelor hepatice si renale, ajuta functionarea splinei, regleaza colesterolul si trigliceridele din sange, reduce glicemia si ureea si ajuta colonul cat si pielea sa se purifice, aceasta dein urma capatand suplete, elasticitate si luminozitate. Remarcant pentru radacina de brusture este ca aceasta constituie o sursa de polizaharide fara amidon, ca inulina, care actioneaza ca un prebiotic si ajuta la scaderea in greutate si la diminuarea zaharului din sange, cat si a colesterolului. El protejeaza de periculoase afectiuni endocrine si tumorale, de hepatite virale si artrita reumatoida, de guta si avitaminoze, iar lignanii din component brusturelui blocheaza replicarea virusului HIV. Brusturele protejeaza impotriva radiatiilor. Frunzele si ramurilede brusture stimuleaza apetitul si protejeaza de balonari si de indigestie.

Despre brusture, renumitul botanist James Duke spune ca este “mult deasupra majoritatii plantelor medicinale pe scara sigurantei”. Brusturele este astfel un panaceu si este vedeta in medicina preventiva.

scaiete de brusture (captalan/lipan)

IMPORTANT! Semintele sunt contraindicate in timpul sarcinii intrucat pot provoca contractii uterine, in timp ce radacina este indicate intrucat Previn constipatia, probelmele venoase si deficitul de minerale si de vitamine.

flori de brusture (captalan/ lipan)

In bucatarie, cu un numar mic de calorii si mare de fibre si de nutrient, in zilele noastre brusturele se bucura de o larga utilitate in Japonia si Coreea dar si in Italia si Portugalia, in special radacina sa folosita atat in stare cruda cat si uscata in conditii corecte in special in salate. Nutritionistii recomada de asemenea folosirea pe o scara mai larga si mai cu seama in stare cruda, ata radacina, cat si frunzele si lujerii acestora, care culese primavera tarzie, inainte de aparitia florilor si avand gustul asemanator anghinarei.

brusture-frunze-tulpini-radacini

 

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

  • Nicolae Ene says:

    Din titlul articolului pare a se intelege ca Brusturele este aceeasi planta cu Captalanul . Va rog indreptati eroarea caci Brusturele este
    Arctium lappa iar Captalanul este Petasites hybridus , fiecare cu proprietatile lui

    • mirela says:

      Multumesc pentru priceperea si atentia cu care ne urmariti. Ce am trecut in paranteze, sunt denumiri populare, din diverse zone (asa cum talpa gastii e denumita zonal creasta cocosului, care este denumirea pentru o alta planta). Am sa inlatur insa din titlu denumirea captalan, pentru a nu crea confuzie. Zi placuta !

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente