martie 9, 2017
Va doriti un panaceu ce poate fi consumat fara restrictii avand un continut caloric scazut ?
Consumati bame, fructele comestibile ale unei plante din familia Malvaceelor, inrudite cu bumbacul, cu arborele de cacao si cu hibiscusul. Cu un continut caloric scazut, bamele au o valoroasa incarcatura nutritiva astfel incat pot fi recomandate ca hrana si ca remediu pentru diferite afectiuni, incepand de la varsta de 9 luni. Acestea sunt bogate in vitamine si minerale in cantitati apreciabile: A, o parte din complexul B (B1-tiamina, B2-riboflavina, B6), C, betacaroten, acid folic, calciu, zinc, potasiu, magneziu. Acidul folic continut le recomanda si viitoarelor mamici, intrucat ajuta la dezvoltarea tubului neural al fatului. Bamele contin fibre de calitate superioara care regleaza tranzitul intestinal, ajuta la stabilizarea glicemiei, absorbind o parte din zaharul ingerat, totodata scazand nivelul de colesterol nociv si pe cel al acidului din bila, eliminand toxinele din ficat. Se recomanda totodata si celor supraponderali si care tin dieta. Fiind puternic antiinflamatoare si antioxidante bamele lupta cu radicalii liberi din organism, previn cataracta, protejeaza aparatul cardiovascular si lupta impotriva aterosclerozei. De asemenea sunt si anticancerigene. Continutul ridicat de mucilagii le confera proprietati emoliente, care pot ameliora vizibil afectiuni respiratorii.
In bucatarie, bamele detin o arie culinara raspandita, fiind renumite mai cu seama in Europa, India, tarile arabe, Brazilia, insulele Caraibe. Culese inainte de a se coace, aceste fructe sunt consumate ca legume, intregi, fara a se curata, in preparate asociate cu alte ingrediente sau pe gratar, asociate cu diverse mirodenii si condimente. Datorita mucilagiilor dezvoltate de acestea, atat bamele cat si frunzele lor se folosesc la ingrosare supelor si a ciorbelor. Pot fi consumate si conservate, uscate sau marinate, iar florile lor pot garnisi si imbogati retete spectaculoase. Se recomanda insa a fi consumate mai ales crude, in acest caz valorificarea nutrintilor continuti, fiind maxima.