noiembrie 2, 2016
Va doriti vase capilare puternice ?
Imbogatiti-va dieta cu fructele de aronia sau de scorus negru, arbustul originar din America de Nord, ale carei fructe sunt rezistente si se conserva pe crengute pana la inghet. Din punct de vedere nutritional sunt mai valoroase decat alte fructe de padure, avand o concentratie mult mai bogata in antioxidanti si in special in vitamina P, care ajuta la fixarea vitaminei C in organism, protejand de fragilitate capilara si intarind sistemul cardiovascular. Studiile arata ca fructele scorusului negru contin cel mai mare procent de vitamina P, aproximativ de 5 ori mai multa decat strugurii, iar acid chinic de aproximativ 10 ori mai mult ca merisoarele. De asemenea au un continut mare de antocianine, care sunt coloranti naturali cu putere mare antioxidanta, anticancerigeni prin actiune directa de distrugere tumorala si prin reciclarea glutationului, care neutralizeaza efectele radicalilor liberi, ale metalelor grele si materialelor toxice din organism, fiind un bun stimulator al sistemului imunitar. Contine si acid folic, vital pentru sinteza AND-ului . Astfel ca fructele de aronia reduc procesele de imbatranire, reduc stresul, purifica sangele, previn si reduc hipertensiunea arteriala, previn diabetul si bolile cardiovasculare intrucat intaresc si muschiul inimii. De asemenea sunt antialergice si antiinflamatoare, protejeaza de radiatii si produc anticorpi, luptand si impotriva bacteriilor Escherichia Coli si Staphylococcus aureus. In aceste fructe se gasesc si minerale ca: fier, calciu cobalt, potasiu, precum si vitaminele B6,B2,E si provitamina A. Ca urmare a valorilor lor nutritive foarte ridicate, se administrau cosmonautilor rusi inca din 1959.
In bucatarie, deoarece valorile nutritionale ale acestor fructe de padure se fac tot mai cunoscute si mai ales ca ele se planteaza si se comercializeaza si la noi, au inceput sa innobileze tot mai multe retete. Recomadarea nutritionistilor este una si aceeasi, de a le consuma in stare cat mai naturala, mai mult crude, in amestec cu alte fructe sau in smoothie-uri, cu lapte de nuci sau de seminte, pentru a le masca astringenta.