ANGHINAREA

decembrie 1, 2014

anghinare

Va doriti un tonic hepato-biliar, un stabilizator al glicemiei si un reglator al nivelului de  colesterol ?

anghinare inflorita

Ei bine, toate aceste calitati le intuneste anghinarea, planta renumita si recomadata tot mai mult de nutritionisti datorita prezentei in compozitia sa a cinarinei si a silimarinei, doi antioxidanti benefici functionarii bilei si a ficatului la cote maxime, anghinarea fiind indicata in eliminarea toxinelor, in refacearea tesutului hepatic.   De altfel anghinarea se afla printre legumele cu un continut urias de antioxidanti si de vitamina C, care lupta cu radicalii liberi si  cu agentii infectiosi si care o recomanda ca protector si intaritor al sistemului imunitar si ca fiind anticancerigena. Anghinarea protejeaza sistemului cardiovascular intrucat lupta impotriva colesterolului nociv si regleaza cantitate de colesterol benefic, iar continutul de potasiu din aceasta leguma reduce cantitatea excedentara de sodiu  si previne astfel hipetensiunea arteriala. Consumul de anghinare furnizeaza o cantitate importanta de fibre, fiind un  stimulator al digestiei, protejand impotriva sindromului de colon iritabil. Avand indice glicemic scazut, si o cantitate de trei-patru ori mai mare de proteine decat de grasimi, anghinarea stabilizeaza nivelul glicemiei, regleaza apetitul si constitue un  important diuretic pentru organism. Continutul important de acid folic din anghinare, cu implicare in sinteza AND-ului recomanda consumul acesteia in timpul sarcinii pentru protectia  sanatatii fatului. Constituind si o excelenta sursa de vitamina K, anghinarea intareste sistemul osos, si stopeaza degenerarea neuronala, iar prezenta complexului de vitamine B in componenta anghinarei o recomanda in desfasurarea corecta a procesele metabolice in organism. Este indicata copiilor in special pentru ca lupta importiva anemiei datorita proportiilor de fier si de cupru, doua minerale importante pentru un sange sanatos.

anghinare verde

In bucatarie, anghinarea castiga tot mai multe recomandari pentru utilizare in retete benefice sanataii organismului, in special gatita la abur, pentru conservarea a cat mai multor nutrienti. Ea face parte din meniurile bucatariilor si a restaurantelor preocupate de o preparare corecta, pentru sanatatea organismelor ce le consuma.

anghinare-floare

 

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente