decembrie 1, 2014
Va doriti un tonic hepato-biliar, un stabilizator al glicemiei si un reglator al nivelului de colesterol ?
Ei bine, toate aceste calitati le intuneste anghinarea, planta renumita si recomadata tot mai mult de nutritionisti datorita prezentei in compozitia sa a cinarinei si a silimarinei, doi antioxidanti benefici functionarii bilei si a ficatului la cote maxime, anghinarea fiind indicata in eliminarea toxinelor, in refacearea tesutului hepatic. De altfel anghinarea se afla printre legumele cu un continut urias de antioxidanti si de vitamina C, care lupta cu radicalii liberi si cu agentii infectiosi si care o recomanda ca protector si intaritor al sistemului imunitar si ca fiind anticancerigena. Anghinarea protejeaza sistemului cardiovascular intrucat lupta impotriva colesterolului nociv si regleaza cantitate de colesterol benefic, iar continutul de potasiu din aceasta leguma reduce cantitatea excedentara de sodiu si previne astfel hipetensiunea arteriala. Consumul de anghinare furnizeaza o cantitate importanta de fibre, fiind un stimulator al digestiei, protejand impotriva sindromului de colon iritabil. Avand indice glicemic scazut, si o cantitate de trei-patru ori mai mare de proteine decat de grasimi, anghinarea stabilizeaza nivelul glicemiei, regleaza apetitul si constitue un important diuretic pentru organism. Continutul important de acid folic din anghinare, cu implicare in sinteza AND-ului recomanda consumul acesteia in timpul sarcinii pentru protectia sanatatii fatului. Constituind si o excelenta sursa de vitamina K, anghinarea intareste sistemul osos, si stopeaza degenerarea neuronala, iar prezenta complexului de vitamine B in componenta anghinarei o recomanda in desfasurarea corecta a procesele metabolice in organism. Este indicata copiilor in special pentru ca lupta importiva anemiei datorita proportiilor de fier si de cupru, doua minerale importante pentru un sange sanatos.
In bucatarie, anghinarea castiga tot mai multe recomandari pentru utilizare in retete benefice sanataii organismului, in special gatita la abur, pentru conservarea a cat mai multor nutrienti. Ea face parte din meniurile bucatariilor si a restaurantelor preocupate de o preparare corecta, pentru sanatatea organismelor ce le consuma.