ALUNUL DE PADURE

mai 27, 2015

alune si frunze, in alunul de padure

Va doriti o inima sanatoasa, o piele perfecta si un creier performant  ?

Consumati din cand in cand frunzele si fructele alunului de padure si veti beneficia de toate aceste standarde de sanatate. Frunzele alunului sunt un important tonic venos, avand si efect hemostatic si vasoconstrictor. Ele constituie un tonic nutritiv, digestiv si nervos. Au proprietati antiinflamatoare, cicatrizante si dezinfectante. Alunele, fructele acestui atat de apreciat arbust, prin procentul ridicat al grasimilor sanatoase, al acizilor oleoic si linoleic, precum si al argininei din continutul lor, maresc nivelul colesterolului bun din organism, intaresc celulele vaselor coronariene si miocardice, relaxeaza vasele de sange, asigurand un sistem cardiovascular sanatos, celor ce le consuma. Bogate in vitamina E, alunele de padure  regenereaza tesuturile, muschii si vasele de sange, iar acidul folic, prezent intr-o concentratie mai mare decat in oricare dintre soiurile de alune, este  responsabil cu sinteza AND-ului, cu productia de globule rosii si asimilarea nutrientilor din alimentatie. Cu un indice caloric ridicat, au o mare valoare energetica, stimuleaza cresterea copiilor, maresc puterea de concentrare si sporesc rezistenta la efort fizic. Proteinele de buna calitate, vitaminele, mineralele, fibrele, rasinile, pigmentii si  taninurile din structura alunelor de padure, le recomanda ca stimulatoare ale imunitatii si protectoare impotriva bolilor degenerative, cu actiune antivirala, anticanceroasa, favorizand productia de interferon a celulelor imunitare si stimuland activitatea ganglionilor limfatici. Alunele de padure regleaza tensiunea, protejeaza de diabet, de stres si de depresie, au efect depurativ, antiparazitar si emolient.

matisor-alunepadure

In bucatarie, in antichitate, frunzele si fructele alunului de padure erau considerate hrana sacra. In zilele noastre, nutritionistii recomanda intoarcerea la consumul lor in forma naturala, cruda, recomandand frunzele sub forma de ceai rece, lasate la macerat, iar fructele ca atare sau sub forma de faina ori unt, obtinute prin rasnirea si blenduirea alunelor de padure in stare cruda, conferind aroma lor puternica si nutrientii lor complecsi.

 

alune de padure, proaspat culese

 

 

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente