Este un aluat clasic, framantat din faina de grau dur, macinis integral. Aluatul rezultat este sanatos, usor de pregatit, economicos si se potriveste atat umpluturilor sarate si picante, pe baza de carne sau branza, cat si a celor dulci, pe baza de fructe sau creme.
INGREDIENTE:
– faina de grau din macinis integral
– ulei
– apa
– un praf mic de sare
PREPARARE:
Faina se cerne pe masa de framantat si in mijlocul ei, intr-o mica adancitura, se toarna putin ulei si un praf mic de sare.
Se incepe framantarea, pana rezulta un aluat faramicios.
Se adauga putina apa si se framanta in continuare.
In cateva momente aluatul incepe sa se lege.
Se continua adaugarea succesiv alternativa a uleiului si a apei si se continua framantarea pana ce aluatul devine omogen.
Se observa ca se framanta usor si incepe sa se desprida de pa mana.
Se lasa zece minute sa se odihneasca si se imparte in mai multe sau mai putine parti egale, depinde de cat de subtire ni-l dorim. Se incepe intinderea si subtierea lui, ajutandu-ne de putina faina pe care o presaram pe planseta pentru a evita lipirea aluatului de aceasta.
Se continua pana se obtine grosimea dorita.
Daca-l vrem pentru foietaj, continuam subtierea lui, obtinand un aluat fin, elastic, precum matasea.
Pentru varianta dulce a cestui aluat se pot adauga la framantare arome parfumate precum vanilia, scortisoara, sau coaja de lamaie, iar in varianta sarata se poate adauga sare sau diverse seminte.