ALUAT DIN FAINA DE GRAU DUR

octombrie 29, 2012 | CATEGORIA Preparate de baza

aluat din faina de grau dur, modelat si subtiat pentru foietaj

Este un aluat clasic, framantat din faina de grau dur, macinis integral. Aluatul rezultat este sanatos, usor de pregatit, economicos si se potriveste atat umpluturilor sarate si picante, pe baza de carne sau branza, cat si a celor dulci, pe baza de fructe sau creme.

INGREDIENTE:

– faina de grau din macinis integral

– ulei

– apa

– un praf mic de sare

 

PREPARARE:

Faina se cerne pe masa de framantat si in mijlocul ei, intr-o mica adancitura, se toarna putin ulei si un praf mic de sare.

faina de grau dur cu ulei si sare, pregatita pentru framantat

 

Se incepe framantarea, pana rezulta un aluat faramicios.

faina de grau dur framantata cu ulei si sare

Se adauga putina apa si se framanta in continuare.

faina de grau dur framantata cu ulei, sare si apa

In cateva momente aluatul incepe sa se lege.

aluat din faina de grau dur, framantata

Se continua adaugarea succesiv alternativa a uleiului si a apei si se continua framantarea pana ce aluatul devine omogen.

aluat din faina de grau dur, omogen

Se observa ca se framanta usor si incepe sa se desprida de pa mana.

aluat din faina de grau dur, framantat, omogen, elastic

Se lasa zece minute sa se odihneasca si se imparte in mai multe sau mai putine parti egale, depinde de cat de subtire ni-l dorim. Se incepe intinderea si subtierea lui, ajutandu-ne de putina faina pe care o presaram pe planseta pentru a evita lipirea aluatului de aceasta.

aluat din faina de grau dur, modelat

Se continua pana se obtine grosimea dorita.

aluat din faina de grau dur, modelat, subtiat

Daca-l vrem pentru foietaj, continuam subtierea lui, obtinand un aluat fin, elastic, precum matasea.

aluat din faina de grau dur, subtiat, pregatit pentru foietaj

aluat din faina de grau dur, modelat si subtiat pentru foietaj

Pentru varianta dulce a cestui aluat se pot adauga la framantare arome parfumate precum vanilia, scortisoara, sau coaja de lamaie, iar in varianta sarata se poate adauga sare sau diverse seminte.

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *