august 19, 2013
Doriti sa va mariti capacitatea antioxidanta a organismului in lupta cu radicalii liberi si pentru intarzierea procesului de imbatranire?
Apelati la afine, fructele padurii, ce exceleaza in continutul de antioxidanti, precum antocianina, pigment ce le imprima culoarea albastra, vitamina C si resveratrolul, toti acestia neutralizand radicalii liberi si stimuland sistemul imunitar. Vitaminele A,complex B,C si D, precum si mineralele (cupru, seleniu, zinc si fier) cresc rezistenta organimului si protejeaza organele, ajutandu-le sa functioneze corect. Afinele cresc hemoglobina si concentratia de oxigen din sange, reduc factorii de risc si anume reduc colesterolul nociv, protejand sistemul cardiovascular si evitand sindromul metabolic, regleaxa nivelul trigliceridelor si al glicemiei, ajuta la mentinerea santatii tractului urinar avand proprietati antibiotice ce inhiba dezvoltarea infectiilor. Afinele contin carotenoide, printre care luteina, care reduce riscul instalarii degenerentei maculare si protejeaza retina, fiind esentiala in sanatate ochilor. Resveratrolul, prezent printre flavonoidele continute de afine, mentine sistemului nervos central in limite excelente ce evita boli degenarative precum Altzeimer si Parkinson si intarzie procesul de imbatranire. Compusii fenolici din afine inhiba proliferarea celulelor canceroase. Fibrele si fructoza aflate in componenta afinelor, regleaza tractul gastro intestinal, prevenind constipatia si pastrand functionarea colonului in limite normale.
In bucatarie, calitatile afinelor trebuie conservate in retete naturale, fara coacerea lor in aluaturi sau fierberea in dulceturi, deci fara prelucrare la temperaturi inalte care sa le afecteze nutrientii, ci crude, in retete fara foc, sau eventual conservate prin inghetare si uscare, care sa permita consumul lor pe tot parcursul anului, in ceaiuri corect preparate sau in salate cu alte fructe si plante.