Gustul acestui peste alb este cel mai bine perceput fiert, iar mireasma legumelor il caifeleaza.
INGREDIENTE:
– un somn de 1,5 kg
– un morcov
– un pastarnac
– o radacina de patrunjel
– o ceapa mica
– 2 ardei
– 2 frunze de telina
– 5 catei mari de usturoi
– o lamaie
– masline si ulei de masline, dupa preferinta
– cateva fire de patrunjel verde
– sare, dupa gust
PREPARARE:
Morcovul, pastarnacul, radacina de patrunjel, se spala, se curata si daca sunt mai mari, se taie in doua, pe lungime, apoi alaturi de ceapa curatata si lasata intreaga si de ardeii doar curatati de cotoare, se pun la fiert in apa cu putina sare si frunzele de telina.
Intre timp se pregateste somnul.
Se indeparteaza capul din care se poate pregati o ciorba ca cea de la reteta https://mancamsanatos.ro/ciorba-din-zarzavat-si-cap-de-somn/.Se curata de maruntaie si se portioneaza. Cand legumele au fiert suficient, se strecoara si in supa rezultata, se adauga bucatile de somn.
Acestea se fierb la foc mic si cand sunt bine patrunse, se intrerupe fierberea. Se strecoara, se pregatesc portii din bucatile de somn si legumele asortate, se stopesc cu sucul de lamaie, se ung cu usturoiul pisat si se consuma garnisite dupa imaginatie cu masline si patrunjel verde.