PRAZUL

octombrie 2, 2012

praz

Va doriti o voce impecabila?

Dorinta v-o implineste prazul. Puternic antiseptic, astringent si cicatrizant, lupta impotriva afectiunilor aparatului respirator, avad actiune emolienta asupra corzilor vocale, inlaturand raguseala, afonia, laringita, traheita, faringita, fiind  totodata  si un bun expectorant vindecand tusea. Sarac in calorii, prazul se recomanda in bolile de nutritie ca: rahitism, obezitate, diabet. Bogat insa in vitamine (A,B,C)si minerale ca fier,mangan, magneziu, calciu sodiu, potasiu, siliciu) este indicat ca tonic al organismului si in fortifierea sistemului cardiovascular, in combaterea tensiunii ridicate, a aterosclerozei si a varicelor. Continutul bogat de apa il recomada in buna functionare a aparatului excretor, avand efect diuretic, luptand cu eficienta in infectii urinare, cistite si retetie de urina. Are efect laxativ, continutul ridicat in fibre ajutand la intretinerea colonului inlaturand, fermetatiile intestinale, entrocolitele si alte afectiuni digestive. Prazul se recomanda in impiedicarea formarii si in imprastierea celulelor tumorale. Tor prazul este cel care pritr-un consum regulat ajuta la inlaturarea asteniilor, ainsomniilor si a migrenelor.Afectiunile pielii sunt inlaturate de calitatile nutritionale ale  prazulului.

In bucatarie, prazul este mult apreciat in special in Anglia, aroma si calitatile sale culinare incununand cu succes nenumarate retete cu branzeturi, carnuri, inclusiv vanat, in special iepure, dar si retete vegetariene care permit savurarea lui aparte. Prazul crud are o dulceata si o emolienta aparte putand constitui baza multor salate.

 

 

 

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente