august 5, 2012
Vreti sa va imbunatatiti activitatea cerebrala ?
Apelati la un consum constant de orez, nedecorticat mai exact, care pastreaza procentul de fosfor integral (120 mg la 100 g), acest mineral avand efect benefic de fortifiere asupra sistemului nervos central, fiind tonic pentru functia cerebrala. Se digera usor si poate fi consumat la orice varsta contribuind la detoxifierea ficatului. Din pacate orezul alb pierde prin procesare calitatile nutritive ale celui brun, de aceea se recomanda folosirea celui nedecorticat, cu atat mai mult cu cat acesta are un continut de hidrati de carbon si un indice glicemic inferioare celui procesat. 100 g orez nedecorticat contin 32 glucide, care mentin activ cortexul. Vitaminele din grupul B, cat si magneziul din componenta orezului, favorizeaza reducerea si chiar eliminarea stresului. Orezul contine acid folic, implicat in fabricarea globulelor rosii. Continutul ridicat de potasiu si faptul ca nu contine sare in mod natural, il recomanda in mentinerea echilibrului apei in organism si in normalizarea activitatii cardiace. In coaja orezului nedecorticat gasim substante responsabile de hranirea si repararea membranei celulare. Fibrele alimentare continute in orezul integral, de 5 ori mai multe decat in cel alb, reduc riscul aparitiei cancerului si detoxifica puternic organismul, accelerand tranzitul intestinal. Acest aliment contribuie la scaderea colesterolului prin substanta orizanol continuta, care reduce sinteza si absorbtia grasimilor din organism.
Orezul este un aliment raspandit pe tot globul, retetele avand ca baza acest ingredient sunt nenumarate. In asociere cu verdeturi, legume sau ca garnitura pentru preparatele din carne, orezul constituie un deliciu nelipsit meselor recomandate tuturor varstelor.