decembrie 3, 2012
Doriti o sursa naturala de acizi omega 3 si vitamina E ?
Nucile sunt fructele foarte bogate in nutrienti, continand antioxidanti si vitamine esentiale pentru functionarea corecta a organismului. Continutul lor bogat in acizi grasi monosaturati si acizi grasi esentiali omega 3, ajuta organismal ce le consuma cu regularitate, sa aiba o inima sanatoasa. Astfel tensiunea arteriala este tinuta sub control, iar procentul de colesterol bun creste in defavoarea celui rau, scazand riscul infarctului si al bolilor arterelor coronariene. Nucile au un continut extrem de bogat in substante fitochimice cu efecte puternic antioxidante, incluzand carotenoidele, melatonina si vitamina E, un antioxidant solubil gras ce protejeaza mambrana la nivelul celular si al pielii. Antioxidantii impiedica degradarea neurologica si procesul imbatranirii. Acestia au si actiune antiinflamatoare si anticancerigena. Nucile contin complexe ale vitaminei B, care intaresc sistemul nervos, fiind totodata o importanta sursa de minerale ca: mangan, cupru, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc si seleniu. De asemenea sunt si o bogata sursa de proteina vegetala de inalta calitate si de fibre dietetice necesare in buna functionare a colonului. Ele nu contin gluten, substanta la care unele persoane prezinta intoleranta. Consumul cu regularitate al nucilor scade riscul aparitiei diabetului de tip 2. O alta calitate importanta a nucilor este cea de a contribui la neutralizarea substantelor nocive, la cresterea imunitatii. Medicina traditionala recomanda folosirea nucilor sub forma de ulei, uleiul de nuci fiind excelent in masajul terapeuic, in aromoterapie, cat si in industria farmaceutica si cosmetica.
In bucatarie, nucile sunt deliciul unei multitudini de preparate, indeosebi rasfatul cremelor, al deserturilor, dar sunt consumate si in stare cruda, in salate, sau ca topping pentru diverse specialitati. Cel mai sanatos mod de a consuma nucile, este cel in stare naturala, crude si neasociate cu alte alimente.