August 18, 2012
Vreti sa tineti la distanta bolile neurodegenerative ?
Consumati fructele bogate in antocianide, cu proprietati puternic antioxidante, precum murele. Acestea actioneaza impotriva radicalilor liberi, substante care produc imbatranirea precoce si sunt responsabile de culoarea inchisa imprimata acestor fructe, cat si de inzestrarea lor cu capacitatea de a produce noi celule cu rol de impiedicare a degenerarii si de protejare cardiovasculara. Acidul folic continut de mure detine rolul decisiv in diviziunea celulara, ceea ce le recomandata pentru refacerea tesuturilor afectate.Vitaminele si mineralele din componeta murelor intaresc sistemul imunitar al oganismului. Continutul ridicat de tanin imprima un caracter astringent acestor fructe, fiind indicate in tratarea gingiilor, a inflamatiior gatului si in tratarea hemoroizilor, continutul ridicat de fibre si in special de pectina, le recomanda in buna functionare a tubului digestiv, a intestinului, deci in detoxifiere. Avand un continut ridicat de fitoestrogeni, consumul lor protejeaza femeile impotriva cancerului de san si a celui cervical. De la mur totul este tonic: fructele, tulpina si radacina. Murele ajuta absorbtia fierului si scad riscul anemiei. Continutul murelor in luteina, le face sa fie necesare in asigurarea sanatatii ochilor. Au proprietati hipoglicemiante, deci suntindicate si diabeticilor, iar continutul ridicat de proteine si anume 8 la 100 de grame recomanda murele in curele de slabire, fiind hranitoare. O importanta deosebita a consumului de mure o constituie capacitatea acestora de a distrugere depozitele de colesterol, o cura cu aceste fructe curata arterele si subtiaza sangele.
In retetele culinare murele se folosesc mai mult in prajituri, dar exista tendinta de a se consume cat mai crude, in bauturi racoritoare sau in asociere cu fructe oleaginoase pentru a le spori calitatile.