octombrie 4, 2012
Cautati o metoda de a evita angina ?
Cea mai sigura este consumul de gutui. Consumand o gutuie mare, zilnic, aceasta asigura tot necesarul de vitamina C pentru acea zi, astfel ne putem proteja de inflamatiile gatului cauzate de viroze respiratorii si raceli. Specialistii in fitoterapie precizeaza ca semintele de gutui, macinate, calmeaza tusea si bronsita. Bogatia gutuilor in vitaminele A, complex B, precum si in minerale ca magneziu, calciu, fosfor, potasiu, mareste imunitatea organismului, conferindu-i un grad mare de rezistenta, stimuleza pofta de mancare, prevenind anemia. Coaja gutuilor, mai ales, contine o cantitate mare de pectine, substante cu rol important in reducerea nivelului de colesterol daunator, a arderilor grasimilor, in intarirea aparatului cardiovascular, in reducerea tensiunii arteriale, in eliminarea substantelor toxice. Fenolii si flavonoidele din componeneta gutuilor exceleaza in lupta cu radicalii liberi si implicit cu imbatranirea prematura. Zaharurile din gutui, usor asimilabile, proteinele si carbohidratii aflati in compozitia lor in cantitati proportionale, inscriu gutuile in abordarea unei diete sanatoase. Fibrele continute de gutui asigura un tranzit intestinal normal, asocierea pectinelor cu taninul conferind gutuilor actiune astringenta asupra mucoasei gastro intestinale, recomandandu-le in tratarea diareei si a dezinteriei. Actiunea lor benefica asupra aparatului digestiv culmineaza cu indepartarea mirosului urat al gurii, fiind indicate in improspatarea respiratiei.
In bucatarie gutuile isi etaleaza parfumul aparte in retete dulci, de regula, dar sunt si protagonistele meniurilor cu carne, exceland in asocierea cu cea de rata.