GRAUL

octombrie 28, 2012

lan de grau

Sunteti interesati de alimentul ce va asigura tranzitul intestinal, va regleaza colesterolul si va protejeaza de riscul aparitiei diabetului?

Ei bine, este vorba despre grau, una dintre cerealele ce trebuie incluse obligatoriu in alimentatie. El poate constitui baza micului dejun, meniul cel mai important al zilei. Bogat in complexul de vitamine B (B1,B2,B3,B5,B6), precum si in vitaminele E si K, totodata continand si o larga variate de minerale (fosfor, magneziu, zinc, cupru, seleniu, potasiu), graul aduce un continut valoros de compusi antioxidanti care ne protejeaza de actiunea radicalilor liberi, mentinand celulele sanatoase. Consumul sau zilnic, ne fereste de bolile cardiovasculare, de obezitate si de riscul aparitiei diabetului. In germenii sai, graul contine o cantitate uriasa de fitosteroli, compusi ce tin sub control procentul de colesterol din organism. Sursa principala de fibre alimentare, in principal din cele insolubile, graul este esential pentru un tranzit intestinal normal, protejand colonul de riscul aparitiei cancerului si asigurand senzatia de satietate, evitand aparitiei obezitatii.

    Atentie !   Exista persoane ce prezinta intoleranta la gluten, o proteina complexa continuta in grau ce cauzeaza probleme sistemului gastro-intestinal, boala numindu-se celiachie si care trebuie descoperita si corectata la timp, printr-o dieta fara gluten.

In bucatarie, graul este cunoscut si folosit in intreaga lume, de mii de ani, fiind baza sortimentelor de paine, a dulciurilor si a pastelor.  Tendinta de a consuma produse rafinate, cum este si faina alba, genereaza dereglari metabolice, manifestate in timp, cu consecinte grave asupra sanatatii. Studiile moderne recomanda consumul graului dur si a fainurilor din macinis integral, in aluaturi simple, asociate cu seminte si legume, nu cu proteine, pentru protejarea sistemului digestiv si implicit pentru buna functionare a intregului organism. Cele mai complexe produse din grau, ce se recomanda a fi consumate fara riscuri, sunt germenii si taratele de grau.

 

 

 

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente