iulie 7, 2012
Vreti sa va profitati de un anti-inflamator puternic?
Consumati dovlecei, cu precadere sub forma de suc natural, care poate fi asociat cu sucul altor legume, pentru imbunatatirea gustului. Dovlecelul exceleaza prin efectul anti-inflamator general, dar mai cu seama in cel pentru prostata. Protejeaza impotriva artritelor si previn afectiunile ocular. Cu toate ca dovlecelul nu poseda un procent mare de fitonutreniti, isi aduce aportul in mangan, vitamina C si magneziu, protejand astfel sistemul cardio-vascular. Acesta mai contine intr-un procent redus vitaminele A, Ksi B2, potasiu, cupru, calciu, zinc, acid folic si omega 3. Cea mai bogata in vitamine este coaja lor, deci nu trebuie decojiti. Decojirea lor se face strict pentru aspect culinar. O mare calitate a dovleceilor o costituie continutul caloric scazut.
Dovleceii au utile intrebuintari culinare constituind specialitatea bucatariei mediteraniene, iar floarea lor galbena este apreciata si folosita in special in bucataria japoneza.