octombrie 21, 2012
Doriti un protector al celulelor pancreatice ?
Apelati la dovleac, un superaliment bogat in zaharuri complexe, proteine si vitamine, cu precadere vitaminele A si C. Bogatia antioxidantilor continuti de dovleac il recomanda ca protector cardiovascular, impotriva imbatranirii premature si ca element anticancerigen. Principalii compusi anticancerigeni ai dovleacului sunt carotenoidele, pigmenti vegetali galben-portocalii. Beta-carotenul (provitamina A) este cel care amelioreaza functiile sistemului imunitar, la mentinerea sanatatii pielii, a parului si a unghiilor. Luteina si zeanxantina, compusi din familia carotenoidelor protejeaza de actiunea radicalilor liberi, deci impotriva degenerarii celulare, protejand ochii de degenerenta maculara. Alfa-carotenul si beta-criptoxantina impiedica formarea celulelor canceroase. Bogatia antioxidantilor ajuta celulele pancreatice beta din pancreas, care sintetizeaza insulina, ferind organismul de pericolul diabetului, avand un rol protector impotriva hiperglicemiei. Fibrele continute de dovleac usureaza digestia si previne constipatia.
In bucatarie,vdovleacul este utilizat in numeroase retete, datorita aromei sale cat si a texturii cremoase, fiind protagonist al deserturilor, parfumul sau garniseste branzeturi si carnuri, dar recomandarea nutritionistilor este sa se consume simplu, copt sau fiert, asezonat cu mirodenii, sau in supe si ciorbe.