DOVLEACUL

octombrie 21, 2012

dovleac si floare de dovleac

Doriti un protector al celulelor pancreatice ?

Apelati la dovleac, un superaliment bogat in zaharuri complexe, proteine si vitamine, cu precadere vitaminele A si C. Bogatia antioxidantilor continuti de dovleac il recomanda ca protector cardiovascular, impotriva imbatranirii premature si ca element anticancerigen. Principalii compusi anticancerigeni ai dovleacului sunt carotenoidele, pigmenti vegetali galben-portocalii. Beta-carotenul (provitamina A) este cel care amelioreaza functiile sistemului imunitar, la mentinerea  sanatatii pielii,  a parului si a unghiilor. Luteina si zeanxantina, compusi din familia carotenoidelor protejeaza de actiunea radicalilor liberi, deci  impotriva degenerarii celulare, protejand ochii de  degenerenta maculara. Alfa-carotenul si beta-criptoxantina impiedica formarea celulelor canceroase. Bogatia antioxidantilor ajuta celulele pancreatice beta din pancreas, care sintetizeaza insulina, ferind organismul de pericolul diabetului, avand un rol protector impotriva hiperglicemiei. Fibrele continute de dovleac usureaza digestia si previne constipatia.

In bucatarie,vdovleacul este utilizat in numeroase retete, datorita aromei sale cat si a texturii cremoase, fiind protagonist al deserturilor, parfumul sau garniseste branzeturi si carnuri, dar recomandarea nutritionistilor este sa se consume simplu, copt sau fiert, asezonat cu mirodenii, sau in supe si ciorbe.

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente