INGREDIENTE
PREPARARE
Cozonacul, o traditie a Craciunului, care iti aminteste de bunici si pe care, chiar daca nu ai timp, ti-ai dori sa-l framanti si sa te invalui in aduceri-aminte. Iata o reteta clasica:
Merele se taie felii subtiri, care apoi se maruntesc si impreuna cu nucile, farimate grosier se introduc intr-un vas termoizolant la cuptor, la temperatura scazuta, pana se rumenesc si miros a copt.
Se dizolva drojdia complet in lapte caldut (cam o ceasca din toata cantitatea), se adauga coaja de lamaie si zaharul vanilat si se aseaza in mijlocul cantitatii de faina, cernuta in vasul de framantat, peste care se adauga si galbenusurile, frecate cu un praf de sare, intr-un bol, pentru a-si accentua culoarea galbena si pentru a da gust aluatului.
In restul de lapte, tot caldut, se dizolva zaharul si se incepe framantarea ingredientelor din vas, adaugandu-se putin cate putin, laptele indulcit, pana se incorporeaza toata cantitatea. Cele 2 albusuri se bat spuma si se inglobeaza si ele in aluat. Se continua framantarea adaugand putin cate putin uleiul cald, pana se incorporeaza tot.
Se framata in continuare pana aluatul este bine aerisit si se lasa la dospit, se arunca un praf de faina deasupra, se acopera cu un servet si se lasa la cald.
Dupa ce a crescut, se imparte coca in doua parti, pentru 2 cozonaci. Din fiecare se intinde cata o foaie peste care se presara compozitia de nuca si mere coapte, plus un strop de scortisoara.
Incalzim cuptorul la 180 de grade si intre timp rulam compozitia si o introducem in formele de cozonac. Eu am folosit forme rotunde. Se mai lasa 30 minute la crescut, acoperiti si feriti de curent, dupa care se ung pe deasupra cu ou si se introduc in cuptorul preincalzit, unde se lasa 40- 45 de minute.