noiembrie 22, 2012
Doriti sa combateti starile de stres acut ?
Artarul, copacul biblic, este recomandat de medicina populara, si recunscut de cea moderna, ca fiind un calmant al starilor stresante, de agitatie, prin mugurii sai cu puternice efecte asupra vaselor arteriale si a sistemului nervos. Scoarta artarului, crengile cat si frunzele sale, crude sau uscate, pot folosi sub forma de cataplasme in vindecarea inflamatiei incheieturilor si a intepaturilor insectelor, in calmarea pielii iritate cat si a revigorarii ochilor obositi, a picioarelor umflate. Ceaiul din frunze poaspete sau uscate are proprietati stimulatoare in buna functionare a bilei, a ficatului si a proceselor matabolice, avand totodata si efect antifebril. Mugurii foarte fragezi, folositi in salate, transmit toate proprietatile vindecatoare ale artarului.
Recomandarile moderne referitoared la artar, vizeaza cu precadere siropul acestuia. Procesul recoltarii sevei artarului, din care se prepara siropul, este unul cu indelungata traditie.
Acesta constituie un indulcitor natural bine tolerat de organism, avand si un usor efect laxativ. Siropul amestecat in vin este un bun revigorant, un tonic general. Tot din seva artarului se prepara si un otet important pentru sanatatea organismului si aromat in preparate.
Bucatariile vegane in special, dar nu numai, folosesc siropul de artar, acesta fiind tot mai recomandat ca inlocuitor al zaharului. Este de preferat ca iubitorii artei culinare sa se inspire tot mai mult din naturaletea ingredientelor si sa le folosesca tot mai neprocesate, apland ca odinioara la proprietatile miraculoase ale artarului, ca arbore.