STIRUL (SPECIE DE AMARANT)

iunie 2, 2014

stir (amarant), planta

Va doriti cel mai puternic stimulator imunitar si un garantat protector cardiovascular ?

Stirul, o specie de amarant (denumire greceasca), planta care nu moare, cunoscuta si ca boabele lui Dumnezeu, cu raspandire mondiala, este extrem de nutritiva si are proprietati miraculoase, fiind pretuita de azteci, iar ultimele cercetari in domeniul nutritiei o recomanda ca planta a viitorului. Bogat in proteine, mai mult decat oricare dintre cereale si lipsit de gluten, stirul abunda in vitamina A, beta-caroten, complexul B, vitaminele C, K si E, precum si in riboflavina, acid folic si minerale precum fier, calcu, magneziu, zinc, cupru. Semintele plantei, cu precadere, bogate in acizi grasi polinesaturati, in special linoleic, contin squalen si stanoli, protectori cardiovasculari, in cantitati mai mari decat in ficatul de rechin, fiind o  sursa mult avantajoasa. Valoarea antioxidanta a acestor compusi plaseaza stirul pe primul loc in incetinirea procesului de imbatranire, fiind anticancerigen si imunostimulator. Stirul protejeaza impotriva dislipidemiilor, regleaza nivelul colesterolului, a tensiunii arteriale, stabilizeaza membrana celulara, imbunatateste memoria si vederea, protejeaza impotriva diabetului, ajuta la regenerarea tesuturilor organelor interne cat si ale pielii, protejand impotriva afectiunilor dermatologice, precum psoriazisul. Tonic, inlatura efectele poluarii  mediului inconjurator si ajuta organismele vii prin insasi hranirea solului, supravietuind in orice clima, fiind recomandat in gradinile organice, pentru aerisirea lui, indeplinind rolul ramelor. Stirul  este antiinflamator, antihemoragic, antidiareic, fiind recomandat in diete.

stirul

ATENTIE ! Se consuma in cantitati moderate, intrucat, ca orice planta verde, contine acid oxalic, care duce la formarea calculilor renali si impiedica absorbtia zincului si a calciului in organism. Odata gatit, nu se reincalzeste, intrucat nitratii continuti se transforma in nitriti.

amarant-rosu-de-gradina

In bucatarie, raspandirea este larga, de la stir se foloseste partea verde frageda, adica tulplina si frunzele, tinere, cat si semintele, crude sau prajite, sub forma de ulei sau faina. Este bine cunoscut si folosit in Ecuador si Mexic, in varianta specifica zonei, pentru prepararea unor bauturi ce purifica si fortifica sangele. In toate tarile Asiei stirul se consuma atat crud, cat si sub toate formele. Din pacate in tara noastra in ultimele decenii stirul constituie mai mult hrana animalelor. Totusi, exista zone in care stirul este prezent si acum frecvent in meniu, in special in Oltenia, iar datorita vegetarienilor, tinde sa fie din ce in ce mai cunoscut si apreciat. Sfatul nutritionistilor este sa se foloseasca cat mai mult in stare cruda, in salate, adaugat in supe sau ciorbe, ori in sosuri.

stir-salbatic

 

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente