RESVERATROLUL, CEL MAI PUTERNIC ANTIOXIDANT CUNOSCUT

februarie 19, 2021

Va doriti un antioxidant natural puternic, pentru a va proteja organismal la nivel celulular, cu efecte benefice asupra organelor si a proceselor chimice din corp ?

Imbogatiti-va dieta, cu alimente ce contin resveratrol, un polifenol, o substanta vegetala cu rol major in prevenire formarii radicalilor liberi. Acest antioxidant natural, este atat de puternic incat beneficiile sale sunt nenumarate pentru sanatatea celor ce il consuma.
Pentru prima oara, resveratrolul a fost mentionat in 1939, intr-un articol al unui cercetator japonez care l-a izolat dintr-o varietate de iasomie, iar mai apoi, in 1963, un professor de la Universitatea Harvard l-a izolat din radacina de troscot japonez relevand si formula sa chimica.

troscot japonez, sursa de rezveratrol

Pe parcursul cercetarilor resveratrolul a fost descoperit si in coaja de culoare rosu inchis, mov si indigo a fructelor si anume: struguri negri si rosii, afine, mure, dude negre, prune vinete, merisoare, coacaze.

fructe negre de padure, sursa de resveratrol

A existat si un studiu denumit paradoxul francez, care punea pericolul sanatatii francezilor (consumatori de grasimi animale si nicotina), in remise, datorita consumului de vin rosu in special, in cantitati mici, devenit obicei in bucataria locuitorilor Frantei.

struguri negri, sursa de resveratrol

Resveratrolul mai este regasit in arahide si in boabele de cacao.

boabe de cacao, sursa de resveratrol
Desi a fost controversat intr-o perioada, resveratrolul, pentru mine este clar ca are virtuti demne de luat in considerare, intrucat este o substatnta cu capacitate de raspuns cand planta este atacata de agenti patogeni, de bacterii sau fungi (de aceea apare in procesul de fermentatie a vinului)
Mergand pe calea logicii, antioxidarea puternica, de care este capabil resveratrolul, aduce urmatoarele beneficii organismelor:
– este neuroprotector
– protejeaza AND –ul (membranele celulare si mitocondriile)
– reface nivelul de glutation
– creste nivelul de reductaza chinona (ficatul foloseste aceasta enzima pentru detoxifiere)
– la nivel celular, ofera protectie ridicata impotriva radicalilor liberi, impiedicand peroxidarea lipidelor
– imbunatateste secretia de insulina si protejeaza celulele pancreasului
– are actiune antivirala, antibacteriana si antifungica
– manifesta efecte anti inflamatorii
– manifesta efecte anti imbatraire
– mentine nivelul normal de colesterol in sange si reduce colesterolul rau (LDL), previne formarea cheagurilor
– scade trigliceridele
– este aterogen, inhiba agregarea plachetara (ce reprezinta aglomerarea si unirea trombocitelor)
– stimuleaza activitatea de oxid nitric care este un vasodilator puternic
–  scade hipertensiunea arteriala
– este anticancerigen
– stimuleaza activitatea unor enzime detoxifiante si inhiba actiunea unor enzime responsabile cu imbatrinirea prematura a tesuturilor cutanate.
– previne bolile degenerative ale ochilor, inhiba enzima NADH dependenta, un compus ce produce complicatii in diabet si in cataracta
– mareste nivelul intracelular de vitamina C, avand un potential anti-oxidant de 50 de ori superior vitaminelor C si E.
– protejeaza creierului și funcțiile cognitive
De aceea resveratrolul cu siguranta protejeaza impotriva bolilor de inima, a diabetului, a bolii Alzheimer, a cancerului, a inflamatiilor cronice, avand rol important in intarzierea imbatranirii si conferind organismului vigoare.
Exista multe suplimente alimentare in care cercetatorii au prezentat valorificarea in laboartoare a formei trans a acestui puternic antioxidant, fiind cea care este mai profund asimilata de organism, actionanad mai indelungat, decat forma cis, care actioneaza mai putin.

izomeri ai resveratrolului
In bucatarie, consumul de alimente ce contin resveratrol din plante, in stare naturala revine in atentia tuturor celor ce aleg o alimentatie sanatoasa, bazata pe consumul de cruditati. Fructele ce contin resveratrol, arahidele si boabele de cacao, pot fi vedete in retete raw veagne, cu gust natural incantator si continut in diverse proportii din acest antioxidant valoros.

Am selectat cateva retete din cuprinsul site-ului prin care, preparandu-le, organismul asimilileaza o cantitate nealterata de resveratrol:

SIROP CRUD DE AFINE SI MURE, CU BUSUIOC

sirop crud de afine si mure, cu frunze de busuioc si miere de albine

CONOPIDA LA ABUR, CU SOS DE COACAZE NEGRE SI ANASON

conopida fiarta la aburi, cu sos raw vegan de coacaze negre si anason

SALATA DE AFINE, CU  ZMEURA, MENTA SI SCORTISOARA

salata de afine cu zmeura, frunze de menta si scortisoara

CHHESECAKE RAW VEGAN, CU AFINE

cheesecake raw vegan, cu afine

MIC DEJUN DETOXIFIANT SI ENERGIZANT, CU BOABE CRUDE DE CACAO

mic dejun detoxifiant si energizant, cu boabe crude de cacao

CIOCOLATA PURA, RAW

ciocolata pura, neagra, raw

IAURT SI CIOCOLATA, RAW, CU COAZCAZE ROSII

iaurt si ciocolata. raw, cu coaczae rosii

SORBET DE CORCODUSE SI COACAZE NEGRE, INDULCIT SI AROMAT NATURAL

sorbet de corcoduse si coacaze negre, indulcit si aromatizat natural, 2

NECTAR DE DUDE NEGRE SI GRAPEFRUIT

nectar de dude negre si grapefruit, luminat

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente