februarie 19, 2021
Va doriti un antioxidant natural puternic, pentru a va proteja organismal la nivel celulular, cu efecte benefice asupra organelor si a proceselor chimice din corp ?
Imbogatiti-va dieta, cu alimente ce contin resveratrol, un polifenol, o substanta vegetala cu rol major in prevenire formarii radicalilor liberi. Acest antioxidant natural, este atat de puternic incat beneficiile sale sunt nenumarate pentru sanatatea celor ce il consuma.
Pentru prima oara, resveratrolul a fost mentionat in 1939, intr-un articol al unui cercetator japonez care l-a izolat dintr-o varietate de iasomie, iar mai apoi, in 1963, un professor de la Universitatea Harvard l-a izolat din radacina de troscot japonez relevand si formula sa chimica.
Pe parcursul cercetarilor resveratrolul a fost descoperit si in coaja de culoare rosu inchis, mov si indigo a fructelor si anume: struguri negri si rosii, afine, mure, dude negre, prune vinete, merisoare, coacaze.
A existat si un studiu denumit paradoxul francez, care punea pericolul sanatatii francezilor (consumatori de grasimi animale si nicotina), in remise, datorita consumului de vin rosu in special, in cantitati mici, devenit obicei in bucataria locuitorilor Frantei.
Resveratrolul mai este regasit in arahide si in boabele de cacao.
Desi a fost controversat intr-o perioada, resveratrolul, pentru mine este clar ca are virtuti demne de luat in considerare, intrucat este o substatnta cu capacitate de raspuns cand planta este atacata de agenti patogeni, de bacterii sau fungi (de aceea apare in procesul de fermentatie a vinului)
Mergand pe calea logicii, antioxidarea puternica, de care este capabil resveratrolul, aduce urmatoarele beneficii organismelor:
– este neuroprotector
– protejeaza AND –ul (membranele celulare si mitocondriile)
– reface nivelul de glutation
– creste nivelul de reductaza chinona (ficatul foloseste aceasta enzima pentru detoxifiere)
– la nivel celular, ofera protectie ridicata impotriva radicalilor liberi, impiedicand peroxidarea lipidelor
– imbunatateste secretia de insulina si protejeaza celulele pancreasului
– are actiune antivirala, antibacteriana si antifungica
– manifesta efecte anti inflamatorii
– manifesta efecte anti imbatraire
– mentine nivelul normal de colesterol in sange si reduce colesterolul rau (LDL), previne formarea cheagurilor
– scade trigliceridele
– este aterogen, inhiba agregarea plachetara (ce reprezinta aglomerarea si unirea trombocitelor)
– stimuleaza activitatea de oxid nitric care este un vasodilator puternic
– scade hipertensiunea arteriala
– este anticancerigen
– stimuleaza activitatea unor enzime detoxifiante si inhiba actiunea unor enzime responsabile cu imbatrinirea prematura a tesuturilor cutanate.
– previne bolile degenerative ale ochilor, inhiba enzima NADH dependenta, un compus ce produce complicatii in diabet si in cataracta
– mareste nivelul intracelular de vitamina C, avand un potential anti-oxidant de 50 de ori superior vitaminelor C si E.
– protejeaza creierului și funcțiile cognitive
De aceea resveratrolul cu siguranta protejeaza impotriva bolilor de inima, a diabetului, a bolii Alzheimer, a cancerului, a inflamatiilor cronice, avand rol important in intarzierea imbatranirii si conferind organismului vigoare.
Exista multe suplimente alimentare in care cercetatorii au prezentat valorificarea in laboartoare a formei trans a acestui puternic antioxidant, fiind cea care este mai profund asimilata de organism, actionanad mai indelungat, decat forma cis, care actioneaza mai putin.
In bucatarie, consumul de alimente ce contin resveratrol din plante, in stare naturala revine in atentia tuturor celor ce aleg o alimentatie sanatoasa, bazata pe consumul de cruditati. Fructele ce contin resveratrol, arahidele si boabele de cacao, pot fi vedete in retete raw veagne, cu gust natural incantator si continut in diverse proportii din acest antioxidant valoros.
Am selectat cateva retete din cuprinsul site-ului prin care, preparandu-le, organismul asimilileaza o cantitate nealterata de resveratrol:
SIROP CRUD DE AFINE SI MURE, CU BUSUIOC
CONOPIDA LA ABUR, CU SOS DE COACAZE NEGRE SI ANASON
SALATA DE AFINE, CU ZMEURA, MENTA SI SCORTISOARA
CHHESECAKE RAW VEGAN, CU AFINE
MIC DEJUN DETOXIFIANT SI ENERGIZANT, CU BOABE CRUDE DE CACAO
IAURT SI CIOCOLATA, RAW, CU COAZCAZE ROSII
SORBET DE CORCODUSE SI COACAZE NEGRE, INDULCIT SI AROMAT NATURAL
NECTAR DE DUDE NEGRE SI GRAPEFRUIT