aprilie 30, 2014
Doriti sa evitati aparitia bolilor cardiovasculare si a gutei ?
Obisnuiti-va sa consumati rapita, planta ai carei compusi chimici o recomanda ca fiind nutritiva si tamaduitoare, prin florile, radacina si mai ales prin semintele sale. Rapita contine proteine, carbohidrati, vitamine (A, B1, B2, C, E, beta caroten), minerale (calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu), celuloza, mucilagii, glucide, grasimi. Aceasta compozitie ii confera rapitei calitati depurative, diuretice, dezinfectante, emoliente, cicatrizante. Ceea ce o face insa speciala, sunt calitatile uleiului din semintele sale, care contine grasimi sanatoase, mononesaturate si polinesaturate, acizi grasi esentiali de tip omega, acid alfalinoleic. Astfel, uleiul de rapita ajuta la protejarea aparatului cardiovascular, reducerea hipertensiunii si a colestrolului nociv, la prevenirea formarii cheagurilor de sange pe artere, asigurand elasticitatea vaselor de sange si protejand impotriva anghinei pectorale. De asemenea, reduce riscul de ateroscleroza, asigura buna functionare a creierului, protejand de maladia Alzheimer si previne depresiile. Uleiul de rapita ajuta la drenarea ficatului, asigura buna functionare a intestinelor, protejeaza de enterite si elimina disfunctiile erectile. Totodata, este un important anticancerigen si protejeaza de guta. Uleiul de rapita este o sursa importanta de vitamina E, un puternic antioxidant, avand rol esential in regenerarea celulara, tonificand si pielea.
In bucatarie, rapita si-a intrecut gama renumelor, alaturi de cel de furaj si de combustibil (biodiselul), constituind un aliment esential, intrucat florile si radacina sa pot face deliciul unor infuzii sanatoase, iar uleiul semintelor sale, presat la rece, este un inlocuitor sanatos al untului, imbogatind legumele, carnurile si salatele. Culturile tot mai intinse de rapita, constutuie un excelent potential melifer, mierea de rapita putand inlocui cu succes zaharul, mai cu seama, in bauturile racoritoare, din timpul verii.