PITAYA (PITAHAYA SAU FRUCTUL DRAGONULUI)

august 10, 2018

 

cactus cu fructe pitaya, rosii

Va doriti un aliment bogat in fitonutrienti si sarac in calorii, usor digerabil ?

Pitaya este un cactus care ofera aceste calitati, prin cele trei tipuri de fructe ale sale: cu coaja si pulpa rosie, cu coaja rosie si pulpa alba si cu coaja gelbena si pulpa alba. Foarte renumit pentru continutul de carbohidrati sanatosi cu ardere lenta, pitaya sau fructul dragonului, este recomandat in protejarea impotriva diabetului, intrucat contine glucide sanatoase, cu ardere lenta si nu contine carbohidrati complecsi, fiind usor de descompus de catre organism. De asemenea contine tiamina (vitamina B1), cu rol important in metabolizarea glucidelor, dar si foarte importanta in functionarea corecta a sistemului nervos si indispensabila activitatii cerebrale. Pitaya este bogata in riboflavina (vitamina B2) si niacina (vitamina B3 sau vitamina PP), astfel ca favorizeaza respiratia celulara si furnizeaza energie pentru organism, ajuta vederea, pielea, parul si unghiile, de asemenea sustine procesele genetice, ajuta la metabolizarea proteinelor, a grasimilor si a zaharurilor, reduce nivelul colesterolului nociv. Cantitatea de vitamina C continuta, ajuta organismul celor ce consuma acest fruct sa-si intareasca sistemul imunitar. Mineralele prin care exceleaza pitaya sunt: calciu, fosfor si fier, astfel ca este benefica pentru oase si sange. Consumul acestui cactus accelereaza eliminarea metalelor grele din organism, intrucat contine fitoalbumine, care au si proprietati antioxidante. Cu un continut scazut de calorii si unul crescut de fibre, fructul pitaya este indicat in diete, ajutand digestia, mentinand colonul sanatos si ajutand organsimul in detoxifiere si mentinerea greutatii. Fiind un produs vegetal si nu animal, fructul dragonului nu contine colesterol si grasimi saturate, ci dimpotriva, semintele sale mici si negre sunt foarte bogate in grasimi sanatoase, acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6, care reduc nivelul trigliceridelor si al colesterolului nociv, crescand valoarea colesterolului bun. Cercetarile au relevat faptul ca pitaya reduce stresul oxidativ si elasticizeaza aorta, astfel ca este recomandat pentru mentinerea sanatatii sitemului cardiovascular. Fructele de pitaya contin betacaroten, un antioxidant benefic in lupta cu radicalii liberi, iar cele rosii contin si un derivat al acestui antioxidant si anume licopen, care este si puternic anticancerigen si care incetineste procesul imbatranirii.

fructe pitaya, cu miez alb si rosu

 

          In bucatarie, acest fruct este renumit in Asia si America de Sud, la noi fiind inca putin cunoscut, dar comercializandu-se in vestite supermarketuri, acesta va deveni cu siguranta un fruct dorit, fiind usor de consumat si de pastrat. Folosit in bucatarie in preparate exotice in special, cu ingrediente care sa-i accentueze aroma,  nutritionistii il recomanda consumat in stare cruda, ca atare, sau in smoothiuri concentrate si salate de fructe, uneori asociat cu mirodenii care sa-i amplifice calitatea de superaliment.

fructe pitaya galbene si fructe pitaya rosii, cu pulpa alba si roz

 

 

 

 

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente