O reteta de inspiratie clasica, preparata sanatos, prin fierbere, cu piept de rata degresat, pentru minimalizarea grasimilor nocive, marinat in mirodenii nutritive, inconjurat de varza dulce, cu un aport de grasimi sanatoase din ulei de floarea soarelui, presat la rece, asaugat dupa fierberea intregului ansamblu.
INGREDIENTE:
– 420 gr piept de rata
– 530 gr varza proaspata
– 2 ardei
– 3 crengute de cimbru proaspat
– 2 foi de dafin
– 2 lingurite de ienibahar
– 3 linguri de ulei de floarea soarelui presat la rece
– o rosie
– o legatura de patrunjel verde
– sare neiodata, dupa gust
Pentru marinata fiarta:
– o ceapa
– o felie de telina
– ½ de morcov
– ½ lingurita de cimbru macinat
– ¼ lingurita de pudra de rozmarin (am folosit rozmarin macinat)
– 2 foi de dafin
– 5 boabe de piper negru
– 3 boabe de ienibahar
– 2 cuisoare
– 100 ml apa
– 75 ml otet din vin
– o fasie coaja de lamaie (am folosit coaja de lime)
– sare neiodata, dupa gust
PREPARARE:
Se prepara o marinata fiarta, rapida, pentru carnurile animalelor de crescatorie, cu ingredientele enumerate, dupa reteta.
Se da intr-un clocot si se adauga fierbinte peste pieptul de rata, degresat in prealabil.
Se strecoara apoi marinata si se toarna din nou strecurata, peste pieptul de rata, eventual se mai adauga putin rozmarin si cimbru, macinate.
Se completeaza cu apa si se lasa la fiert, incet, intorcandu-se de pe o parte pe alta, pana se patrunde. Intre timp se spala, se curata si se toaca fin varza si ardeii, apoi se asezoneaza cu crengutele de cimbru, cu foile de dafin si cu un praf de sare.
Se adauga apa si se fierb lent, in cuptor, pana se patrund, amestecand din cand in cand. Cand pieptul de rata este patruns se adauga peste varza, impreuna cu sosul in care a fiert.
Se mai lasa la cuptor, pana se intrepatrund aromele si scade sucul format. Se intrerupe fierberea, apoi se adauga rosia spalata si rasa grosier, patrunjelul bine spalat si tocat, precum si ienibaharul macinat.
Se amesteca bine si se potriveste totul de sare, apoi se introduce ansamblul din nou in cuptor, fara a porni sursa de caldura, pentru a se incalzi rosia si a-si spori cantitatea de licopen. Apoi, dupa ce temperatura mai scade, se adauga si uleiul presat la rece si se amesteca, pentru o textura emolienta si un plus de grasimi sanatoase.