Va doriti un tonic puternic, un excelent detoxifiant si un valoros antiinfectios ?
Pelinul este planta ce prezinta toate aceste calitati, datorita substantelor active cu valoare terapeutica din compozitia sa. Pelinul contine substante amare cu proprietati tonice, ulei eteric sau volatil esential, ce echilibreaza fluxurile de energie din organism, carotenoizi ce sunt antioxidanti puternici si incetinesc procesul de imbatranire, fitosteroli care au rol in scaderea nivelului de colesterol nociv. Pelinul are si un continut important de vitamine din complexul B, mai ales B6, vitamina C, precum si minerale esentiale ca: sodiu, calciu, fier, fosfor. In frunzele si varfurile inflorite exista substante cu puternic rol antibacterian, antiseptic, antifebril, antialegic si vermifug, tratand cu succes candidoza, giardioza, luptand chiar si cu stafilococul auriu. Pelinul, prin substantele amare continute, este un vestit protector al functiei hepato-biliare, un valoros stimulent digestiv, actionand in intestine, determinand functionarea corecta a colonului, protejand de constipatii si hemoroizi. Fiind antiinflamator, combate cu eficienta afectiunile reumatismale. Pelinul protejeaza impotriva diabetului, fiind un important depurativ.
ATENTIE ! Se administreaza in cure de maxim 8 zile, pentru ca folosit in exces, devine toxic.
In bucatarie, cu precadere in cea romaneasca, pelinul are intrebuintari ca aromatizant pentru vinuri si bauturi aperitive, cat si ca un extrem de aromat condiment pentru sosuri, salate si carnuri, atat grase, carora le imbunatateste digestibilitatea, cat si slabe, carora le imbogateste gustul. Studiile actuale in nutritie sustin folosirea pelinului, cat mai mult in stare cruda, in diverse preparate, sau sub forma de infuzie simpla, sau asociata cu sucuri de fructe si alte plante.