martie 5, 2017
Va doriti un suport al sistemului cardiovascular, un valoros antioxidant si un stimulator al imunitatii ?
Consumati din cand in cand pak choi (pak choy sau bok choy), cunoscut si sub numele de varza chinezeasca, din familia cruciferelor, varianta aromata a verzei europene. Bogat in betacaroten, care este un puternic antioxidant, bok choiul este anticancerigen si nutritiv. Continutul sau in vitaminele C si A mai mult de 50 % din necesarul zilnic, asigura lupta impotriva radicalilor liberi, mentine o piele elastica si bine hranita, stimuleaza sistemul imunitar si sustine sistemul cardiovascular. Este important pentru ochi, intrucat previne degenerenta maculara si cataracta. Intrucat contine calciu si potasiu in proportii echilibrate si este sarac in sodiu, consumul de pak choi echilibreaza presiunea sangelui iar prezenta in continutul sau a vitaminei B6, alaturi de alte vitamine din grupul B, ajuta la mentinerea sistemului nervos si protejarea impotriva stresului si a anxietatii. Calciul impreuna cu potasiul din varza chinezeasca ajuta la mentinerea sanatatii sistemului osos si a vaselor de sange. Pak choi trebuie consumat si de catre femeile insarcinate intrucat contine acid folic, cu rol important in dezvoltarea ADN-ului, in cresterea si dezvoltarea celulei, a formarii tesuturilor. Importanta sursa de nutrienti, bogat in fibre si sarac in calorii pak choi este ideal pentru diete si scaderea in greutate, ca si pentru asigurarea unui tranzit intestinal normal.
ATENTIE: Pak Choi, ca toate cruciferele (varza, varza de Bruxelles, conopida, broccoli) contine glucosinolat, un factor anticancerigen, dar care trebuie consumat cu moderatie, intrucat in cantitati mari, poate duce la inflamarea glandei tiroide.
In bucatarie, pak choi (bok choy sau pak choy) a fost folosit cu mii de ani in urma in China, apoi in Coreea, abia in secolul al XVIII-lea a fost adus in Europa si in America, iar in Japonia a patruns tarziu, la inceputul secolului al XX-lea. Astazi insa varza chinezeasca este cunoscuta si folosita de maestri bucatari peste tot in lume, fiind varianta mai eleganta si aromata a verzei europene. Nutritionistii o recomanda in special cruda, in salate, sau fiarta la aburi, si asezonata cu mirodenii si verdeturi specifice cruciferelor, de asemenea in supe sau ciorbe revigorante, asociate sanatos cu proteine, sau grasimi (in special uleiuri si seminte).