decembrie 2, 2013
Va doriti un stimulent pentru creier, un tonic pentru sistemul digestiv si care sa posede si proprietati analgezice ?
Consumati mai des nucsoara, condimentul de provenienta indoneziana, cunoscut si in Egiptul antic pentru numeroasele sale proprietati nutritive si vindecatoare. Continutul de uleiuri esentiale si de saponine, de ulei eteric si ulei gras aromatic, confera nucsoarei inafara de gustul picant si usor amarui, calitati nenumarate. Este indicata in stimularea creierului, in reglarea functiilor acestuia, in alungarea oboselii, a stresului si a depresiei, in calmarea nervilor, in combaterea insomniei si in decontractarea musculaturii. Nucsoara are proprietati antiseptice, stimuleaza sistemul imunitar, detoxifica ficatul si fierea, regleaza tractul intestinal, neutralizeaza fermentarea si ajuta la eliminarea gazelor. Important este ca nucsoara combate stenozarea si rigidizarea arterelor, reduce depozitele de grasimi din ficat si colesterolul nociv. Are efect in combaterea durerilor reumatice si in eliminarea mirosului urat al gurii. Datorita calitatilor ei antioxidante, este prezenta si in produse pentru ingrijirea pielii.
In bucatarie, nucsoara este frecvent folosita in zona de provenienta, in Asia, totusi devine tot mai raspandita si in Europa.Utilizarile ei culinare sunt extrem de largi, de la condimentarea carnurilor si a legumelor, la aromatizarea bauturilor de tot soiul, a tariilor, a ceaiurilor si a cafeleleor, la imbogatirea gusturilor dulciurilor, a supelor, cat si a produselor de panificatie.
ATENTIE ! Se consuma in cantiati mici, deoarece in doze mari, irita istemul nervos central, inducand ameteli insotite de halucinatii.