martie 3, 2014
Va doriti un aliment cu influenta benefica asupra maduvei osoase in producerea de celule ale sangelui si totodata un important accelerator al metabolismului ?
Pentru aceasta trebuie sa introduceti mai des in alimentatie nucile de cocos. Apa lor si miezul procesat natural ca lapte si ulei de cocos, sunt extrem de hranitoare pentru organismal uman, detinand nutrienti esentiali pentru stimularea sistemului imunitar. Bogate in fibre, vitamine (in special din complexul B) si minerale (fier, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, seleniu, zinc), precum si importanti acizi grasi, nucile de cocos dubleaza rata metabolica, stimuleaza hematogena sa produca celule ale sangelui si refac structurile nervoase, marind rata de supravietuire a neuronilor, stimuland memoria. Apa de cocos este bogata in potasiu, calciu si sodiu, ajutand la hidratare si la mentinerea nivelului optim al electrolitilor in organism, implicit a nivelului ph-ului, a functionarii normale a nervilor si a muschilor. Prezenta antioxidantilor reduce radicalii liberi si incetineste procesul de imbatranire, grasimile bune reduc colesterolul nociv, protejand sistemul cardiovascular. Ajuta la mentinerea siluetei, arzand depozitele de grasimi. Laptele de cocos este un lapte steril, bogat in albumine, ce stimuleaza functiile ficatului, regenerand celulele hepatice. Studiile au demonstrat existenta acidului lauric, prezent si in laptele de mama, care are efecte antimicrobiene, antivirale, antifungice. Continutul ridicat de fibre timuleaza digestia si detoxifica colonul. Laptele de nuca de cocos are efecte benefice asupra rinichilor, protejand de litiaza si microlitiaza renala. Uleiul de nuca de cocos este unul stabil, ce rezista la temperaturi inalte si nu formeaza acizi grasi trans, periculosi pentru sanatate, iar fata de alte surse de grasimi, are mai putine calorii. Desi contine grasimi saturate, acestea se diferentiaza de grasimile animale, care contin acizi grasi cu molecula lunga, ce dauneaza sitemului cardiovascular. Grasimile saturate din uleiul de cocos sunt din cele cu molecula medie, care nu raman blocati pe artere, ci ajuta la absorbtia vitamineleor si a mineralelor, precum si la prevenirea si tratarea diabetului. Nucile de cocos contin glucide cu absorbtie lenta, ce protejeaza secretia insulinei de catre pancreas. Uleiul de cocos este extrem de hidratant pentru piele, mentinand-o tanara si catifelata, cat si pentru par dandu-i stralucire si vigoare. Consumul de ulei de cocos ajuta si chiar reface functia tiroidei, crescand rata metabolica. Uleiul de cocos imbunatateste absorbtia antioxidantilor de tip omega atat de valorosi pentru sistemul cardiovascular. Nu in ultimul rand, aroma de cocos este afrodisiaca si stimuleaza libidoul.
In bucatarie, nucile de cocos au depasit demult granitele tarilor producatoare, fiind vestite peste tot in lume in toate tipurile de retete, mai ales in cele vegetariene si crud vegetariene, ca inlocuitor al grasimilor saturate animale dar si datorita aromei exotice pe care o confera. Nucile de cocos se autoconserva pe perioade lungi, datorita invelisului lor lemnos. Sub forma de fulgi, lapte sau ulei, intr-o larga varietate de preparate, mai cu seama dulci dar si sarate, in salate, fara alt adaos de grasimi, sau in asociere cu produse din carnuri in special din peste, nucile de cocos sunt tot mai cunoscute si apreciate.