September 10, 2012
Doriti un sustinator al functiei pancreatice ?
Folositi mai des unul din cele mai vechi condimente, si anume, mustarul. Sursa de ulei vegetal, mustarul nu are calorii si colesterol.Este bogat in proteine, calciu si potasiu, astfel ca, o lingurita de mustar ofera o cantitate suficienta de acizi grasi omega 3 si omega 6, esentiale in imbunatatirea metabolismului, sustinerea functiei pancreatice, mentinerea in limite normale a tensiunii arteriale. Continutul de magneziu si seleniu ii confera uimitoare calitati antiinflamatoare, cu indicatii primordiale in alungarea durerilor reumatice si musculare, cat si a celor de sciatica. Are rol stimulativ al poftei de mancare, deoarece stimuleaza sucurile gastrice, alunga constipatiile cronice, are actiune laxativa, fiind indicat in sindromul de colon iritabil.Continutul in vitamine A,B si C confera mustarului calitatea de sursa bogata de antioxidanti, ajutand la incetinirea procesului de ombatranire.
In bucatarie mustarul este un condiment apreciat si des folosit. Dintre cel 3 specii, respectiv alb, negru si brun, cel mai folosit este cel alb, ce-si pastreaza gustul propriu chiar in amestec cu apa. Frunzele se consuma in salate, iar boabele au interbuintari multiple. Din boabele deschise la culoare rezulta mustarul dulce, ideal pentru salate si sosori. Mustarul iute, obtinut din boabe deschise si inchise, este indicat la tocaturi.Mustarul iute este cel obtinut din boabele maronii. Reteta celebra de mustar Dijon, frantuzesc, este rezultatul amestecului boabelor in must.Mustarul bavarez este un soi obtinut din amestec cu zahar, avand astfel o aroma de caramel, fiind folosit cu precadere la diverse sortimente de carnati.Mustarul rotisseur, din boabe macinate mare, este idel pentru fripturi, iar mustrul Colman, foarte fin si iute este folosit la diverse sortimente de carnuri, dar si la preparate cu oua fierte si maioneze.