iulie 1, 2012
Doriti sa evitati sindromul de colon iritabil si totodata sa tineti sub control intreg tubul digestiv?
Folositi cat mai des menta, planta aromata cu multiple proprietati si efecte medicinale, bogata in uleiuri eterice in principal mentol, taninuri, compusi antibiotici, flavonoide, acizi grasi, glucide, vitamine si saruri minerale. Menta amelioreaza simptomele sindromului de colon iritabil, anuleaza balonarile si indigestia, are proprietati sedative, fiind folosita in problemele tubului digestiv. Datorita compusilor flavonoizi, menta stimuleaza secretia bilei. Mentolul are actiune antiemetica, intrucat anesteziaza usor mucoasa gastrica. Continutul mentei in zinc o recomanda in echilibrarea ph-ului pielii. Are de asemenea proprietati dezinfectante si cicatrizante. Menta actioneaza ca un vasodilatator si este indicata in probleme circulatorii. Are efect de relaxare asupra muschilor contractati. Datorita proprietatilor decongestionante si astringente se recomanda in afectiunile cailor respiratorii. Varianta salbatica a mentei, denumita si izma creata, este de asemenea indicata in colici abdominale, fereste organismul de boli ale ficatului si ale intestinului. Frunzele de menta se folosesc cu succes in tratarea reumatismului, sunt indicate in tratarea dintilor si a gingiilor, cat si pentru mentinerea unei respiratii proaspete, mentolul aplicat avand efecte antiseptice si analgezice. In aromaterapie, menta se numara printre vedetele acestei practici, intrucat uleiul de menta ajuta la alungarea anxietatii si a stresului. Totodata este de baza in produsele fitoterapice si gemoterapice.
In bucatarie, datorita savorii aparte, menta se utilizeaza sub nenumarate forme, asociata cu carnuri, legume si verdeturi, constituind baza unor creme pentru dulciuri sofisticate. Studiile de nutritie arata ca folosita in stare cat mai naturala, proaspat culeasa sau pastrata uscata in conditii optime, ea ofera atat savoare marcanta, cat si un plus de nutrienti esentiali sanatatii.