noiembrie 15, 2013
Va doriti o digestie perfecta, fara interventia glutenului ?
Consumati mei, regele cerealelor, cum este denumit de chinezi, datorita varietatii nutrientilor din compozitia sa si a lipsei glutenului, putand fi consumat si de persoanele cu intoleranta la acest produs. Bogat in vitamine din complexul B, in magneziu, siliciu, fier, potasiu si fosfor, in fibre si proteine cu putine calorii, precum si in enzime digestive, meiul inbunatateste digestia si inlatura hiperaciditatea, vindeca ulceratiile stomacale, indigestia cronica, balonarile, senzatia de greata. Continutul de niacina (vitamina B3) din mei, ajuta scaderea colesterolului, iar magneziul intareste sistemul cardiovascular, protejeaza impotriva infarctului, regleaza presiunea arteriala, protejeaza de astm si de migrene. Compusii antifungici si antimicotici din mei, impiedica extinderea ciupercilor si a micozelor, indeparteaza mirosul neplacut al gurii, iar proprietatile diuretice fortifica rinichii. Lipsa glutenului, care favorizeaza digestia cat si continutul de acid folic, necesar in producerea de noi celule, precum si bogatia nutrientilor, indica meiul ca fiind ideal in alimentatia bebelusilor, conferindu-le totodata si un plus de energie.
In bucatarie, cu toate ca inlocuieste cu succes orezul si cartofii, in pilafuri si piureuri desavarsite, meiul nu mai este atat de raspandit cum era odinioara. Nutritionistii insa il recomanda, mai ales ca are o intrebuintare culinara vasta, atat ca boabe cat si ca faina, utilizandu-se in supe, ciorbe, in budinci, in amestec cu lactate, ca garnitura la carnuri si preparate din peste. Vegetarienii il adora, deoarece se combina minunat cu legume de tot felul, este o hrana consistenta, iar piureul cat si pilaful pe baza de mei confera o savoare aparte.