February 11, 2013
Va doriti o absorbtie imbunatatita a nutrientilor prin prezenta probioticelor in organism?
Apelati la “fructul fericirii”, mango, cu proprietati probiotice unice, descoperite recent de cercetatori din India. Datorita continutului de fitoelemente, componenete bioactive, acest fruct incetineste procesul de imbatranire si influentaeaza starea de bine a organismului. Probioticele stimuleaza microflora intestinala, buna functionare a colonului si a ficatului, care asigura procesele de eliminare a substantelor toxice si de trecere in organism a substantelor hranitoare, garantand buna functionare a organelor. In plus prin consumul de mango, organismul beneficiaza de o mare cantitate din vitaminele A, C si E, ceea ce previne afectiunile cancerigene, imbunatateste sistemul imunitar si vederea, mentine sanatatea pielii, impiedica oboseala nervoasa si insomnia, rolul protector asupra nervilor fiind asigurat si de proportiile de fosfor si de acid glutamic continute de acest fruct. Vitamina B6 continuta in fruct, reduce riscul formarii calcuilor renali, ajuta functionarea creierului, iar vitamina K impiedica formarea cheagurilor de sange si mentine sanatatea oaselor. Potasiul continut de mango ajuta tensiunea arteriala si controleaza bataile inimii. Magneziul din fructul de mango este mineralul esential pentru sistemul muscular, implicit al aparatului cardiovascular, ajutand scaderea presiunii arteriale si scaderea in greutate, cu reducerea riscului de sindrom metabolic. Continutul bogat in enzime si fibre recomanda acest fruct in stimularea digestiei cat si in scaderea nivelului colesterolului nociv. Fructul de mango este renumit pentru compusul sau specific, mangiferina, puternic antioxidant, antiinflamator si antidiabetic.
In bucatarie, in India de unde provin si in Pakistan, fructele de mango cunosc o larga utilizare in retete culinare, alaturi de o mare varietate de ingredinete: legume, carnuri, lactate, inmiresmate cu condimente si mirodenii. Se prepara diverse bauturi sau se consuma ca atare, cu lipie. In occident, mango se consuma cel mai frecvent in salate sau sucuri, alaturi de alte fructe sau de legume, mai putin alaturi de carne.