aprilie 13, 2013
Vreti sa aveti o inima sanatoasa intr-un trup a carui silueta sa arate exemplar ?
Lintea este alimentul care, daca face parte din dieta dumneavoastra, va asigura un continut bogat de proteine vegetale si de glucide sanatoase, fibre, minerale (molibden, potasiu, fier, calciu, cupru, magan, fosfor), vitamina B, antioxidanti si acid folic, iar grasimi, in cantitate mica. Lintea nu contine colesterol si bogatia sa in fibre o recomanda in pastrarea unei inimi sanatoase, a unui sistem cardio-vascular cu functionalitate impecabila, fara riscuri de infarct, dar si a unui sistem digestiv sanatos, fibrele solubile stabilizand nivelul zaharului in sange, protejand impotriva hipoglicemiei si a diabetului zaharat si mentinand functionalitatea corecta a intestinului, evitand sindromul de colon iritabil. Protectia inimii prin consumul de linte se datoreaza si prezentei acidului folic, care previne anomaliile sistemului nervos, cat si a magneziului, esential in procese metabolice, in sanatatea venelor si a arterelor. Cu o cantitate mica de calorii, lintea furnizeaza energie treptata in organism prin continutul de carbohidrati si de fier, parte integranta a hemoglobinei responsabila cu transportul oxigenului la toate celulele corpului, cu rol important in metabolism.
In bucatarie, lintea constituie baza dietelor indiene si arabesti mai ales in combinatie cu orezul, care face sa creasca de 3 ori valoarea proteinelor, sa se obtina “proteina completa”, dar este tot mai apreciata si recomandata de catre nutritionistii din intreaga lume. Ea absoarbe aroma alimentelor cu care se combina, se gateste usor, este usor de pastrat, este disponibila pe tot parcursul anului. Aroma lintei difera putin intre soiurile rosu, verde, maro, negru sau galben. Gustul sau este unul dens. Se asociaza cu o gama larga de legume si verdeturi in retete da baza sau ca garnitura.