ianuarie 6, 2016
Va doriti un fruct valoros nutritiv, prin consumul caruia sa va asigurati un mic dejun copios ?
Consumati lici (lycee sau litchi), fructul ai caror beneficii pentru sanatate au fost experimentate si apreciate din antichitate, mai intai in sudul Chinei, de unde este originar, pentru ca in zilele noastre sa fie comercializat in toata lumea, desi se cultiva doar intr-o parte a Asiei, in sudul Africii, in Austarlia, Florida, California si Hawaii. Analizand beneficiile acestui fruct pentru sanatate, lici s-a dovedit a fi o sursa importanta de vitamina C, un antioxidant cheie pentru organism, care protejeaza sistemul cardiovascular, tesuturile, oasele si pielea si care protejeaza impotriva racelii si a gripei. Pulpa fructului este bogata in flavonoide, substante cu capacitatea de a creste imunitatea, determinand rezistenta la alergeni, virusuri si substante carcinogene, pentru cei ce-l consuma. Fructul concura la o dieta sanatoasa, intrucat contine vitamine, dintre care unele solubile in grasimi, precum si minerale. Unele vitamine din complexul B, continute de lici si anume tiamina, niacina si folatii sunt de maxim ajutor in metabolizarea carbohidratilor, a grasimilor si a proteinelor. Lici sunt fructe cu continut minim de calorii, ce asigura o buna digestie si sunt diuretice, iar continutul lor de acizi grasi nesaturati ce cresc nivelul colesterolului bun in organism, precum si continutul de potasiu, care scade tensiunea si regleaza ritmul cardiac, garanteaza o buna functionare a inimii.
In bucatarie, fructul lici este din ce in ce mai cunoscut si apreciat, recomandarea nutritionistilor fiind sa se consume in stare cruda, simplu sau in salate de fructe, in bauturi, sau asociat cu seminte.
Se poate cultiva și în România?
Si produce deces prin blocarea enzimelor gluconeogenezei. Jamaican vomiting sickness este produsă de consumul de litchee
Nimic din ce consumi cu prudenta nu face rau. Deci se poate, dar cate putin.