august 29, 2013
Va doriti o concentratie performanta de acizi grasi esentiali pentru un sistem cardiovascular de invidiat si care sa va protejeze de diabet?
Inul este planta ale carei seminte va pot satisface aceaste dorinte, fiind mai vestit decat pestele in bogatia de acizi grasi omega 3 si 6 si acizi grasi esentiali omega 9, ce garanteaza buna functionare a inimii, a vaselor de sange, a rinichilor, a ficatului si a pancreasului, contribuind eficient la arderea grasimilor. Inul mai contine glucide, proteine si lipide, celuloza, vitaminle B si E, precum si saruri minerale (calciu, potasiu, magneziu, siliciu, fier). Semintele de in din capsulele spicelor ajunse la maturitate, cat si uleiul obtinut prin presarea semintelor la rece, intaresc imunitatea organismului si reduc nivelul colesterolului nociv, protejand si intarind sistemul cardiovascular. Ele sunt bogate surse de mucilagii si fibre, care ajuta tractul intestinal si functionarea corecta a colonului. Totodata constituie o sursa importanta de fitoestrogeni, hormoni vegetali cu proprietati anticancerigene si protejeaza rinichii cat si vezica urinara. Semintele de in cat si uleiul si faina lor, confera pielii catifelare si calitate, avand propietati de reparare a celulelor.
In bucatarie inul este tot mai mult prezent in retetele naturiste, ce promoveaza hrana vie, nutritionistii recomandand salate cu seminte de in si uleiul lor presat la rece, astfel incat organismul sa absoarba toate calitatile si savoarea acestei plante miraculoase.