Imaginile dovlecilor sculptati, cu lumanari aprinse in interiorul lor, din copilarie, imi revin in minte ori de cate ori se apropie sarbatoarea Halloween, despre care unii crestini de la noi sustin ca nu este o sarbatoare in traditia romanilor. Este adevarat ca in calendarul crestin ortodox nu figureaza aceasta denumire, sarbatoarea fiind de origine celtica (cu denumirea originala All Hallows’ Even), care in lumea crestinilor occidentali, catolici si protestanti, s-a raspandit la multe popoare, iar in Statele Unite a fost preluata de la imigrantii irlandezi. Ea este legata, dupa originea numelui de “Ziua tuturor sfintilor”, care in calendarul romano-catolic este pe 1 noiembrie. Halloween este serbata pe 31 octombrie, dar unii occidentali o serbeaza in date diferite, ca de exemplu suedezii, in prima sambata din noiembrie.
In Ardeal unde crestinii sunt atat ortodocsi cat si catolici, (romanii in special greco-catolici), pe 1 noiembrie sau in unele localitati pe 7 noiembrie (in ajunul sarbatorii “Arhanghelii Mihail si Gavril”) este Luminatia si se merge la morminte, unde se tin slujbe de pomenire. In toata aceasta perioada, se sculpteaza dovleci in care se aprind lumanari si care, in special pe copii ii amuza teribil. Acest obicei nu este recunoascut ca avand semnificatia de rit, ideea insa este cam aceeasi ca si la originea sarbatorii Halloween, influentata de-a lungul secoleleor de sarbatori celtice sau italiene, legate de cultul mortilor, iar faptul ca scopul ei este alungarea spiritelor rele, ii motiveaza apartenenta la crestinism.
Oamenii spre inceputurile lor, aveau tendinta sa se sperie de alte specii conlocuitoare ale Planetei, cat si de morti, de aceea in incercarea de a contura binele si raul au atribuit gresit unor vietati caracterul malefic, cand unele dintre ele erau chiar mai benefice decat omul, mai legate de divinitate prin intuitia crescuta si convietuirea in natura. Astazi insa, cand lumea a evoluat (cel putin o parte a ei), se presupune ca bufnitele, liliecii, pisica neagra, viermii, mumiile, scheletele si fantomele, nu mai sunt desemnate gresit ci sunt menite sa alunge raul, iar imaginile acestora constituie atractia sarbatorii Halloween, pentru care lanterna lui Jack (Jack’o lantern), adica dovleacul modelat si luminat, a ramas un specific de senzatie.
Site-ul nostru va ofera cateva retete specifice, in tematica acestei sarbatori, gustoase si preparate sanatos, care sa constituie atractia evenimentului:
SALATA FANTOMA (PENTRU HALLOWEEN)
SUC DIN SFECLA ROSIE SI ALBITURA, PENTRU HALLOWEEN
CARTOFI COPTI, CU MASLINE SI SOS DE HREAN (PENTRU HALLOWEEN)