august 14, 2012
Aveti nevoie de un reglator pentru somn care in acelasi timp sa va stimuleze si pofta de activitate?
Un astfel de reglator al ritmurilor circadiene este ghimbirul, datorita continutului de melatonina. Sunt identificate peste 470 de substante active importante din componenta acestei plante aromate cu radacina condimentata, domeniul indicatiilor terapeutice fiind extrem de vast. Un important beneficiu al consumului de ghimbir este acela ca prin continutul sau de enzime favorizeaza digestia proteinelor, arde grasimile si stimuleaza metabolismul, protejeaza puternic impotriva efectelor hepatotoxice si favorizeaza secretia bilei. Este de asemenea folosit cu succes in tratarea bolilor parazitare, deoarece contine zingibain, substanta care distruge parazitii si ouale lor. Actiunea ghimbirului este vestita in tratarea inflamatiei gatului, a tusei, a artritei reumatoide, a reumatismului cronic. De asemenea, aceasta miraculoasa radacina are rol important in dilatarea arterelor si in reglarea functionarii sanatoase a trombocitelor. Continutul de uleiuri volatile si compusii fenolici gingeroli ai ghimbirului au rol de antioxidant, incetinesc procesul imbatranirii, manifesta puternic efect anticancerigen, in special pentru prostata si este indicat in tulburari sexuale, avand beneficii asupra fertilitatii. Ghimbirul este sudorific, mareste rezistenta la frig, stimuleaza circulatia periferica, imbunatateste memoria. Are efecte puternic analgezice, calmeaza durerile de cap si crampele musculare, amelioreaza senzatia de greata, voma. Ghimbirul are totodata veleitati afrodisiace, stimuland centrul controlului emotional, atractia.
In bucatarie ghimbirul a devenit din ce in ce mai raspandit si vestit pentru aromatizarea mancarurilor si a bauturilor, fiind folosit cu succes in atenuarea mirosului specific al carnii de oaie cat si a preparatelor din peste si scoici, imprimand o savoare aparte preparatelor din fructe. Este indicat sa se adauge crud, la final, in preparatele fierte pentru a pastra proprietatile nutritive intacte, acest beneficiu fiind deja cunoscut si de cei ce adopta hrana vie, raw.