aprilie 16, 2015
Va doriti o sursa naturala de nutrienti complecsi, usor de asimilat, cu efecte maxime pentru sanatate ?
Imbogatiti-va dieta cu muguri si vlastari ai diverselor vegetale, pe care le puteti gasi in magazinele naturiste sau in cele ce comercializeaza hrana biologica, dar pe care vi le puteti cultiva si singuri, din seminte germinate in apa, in cazul mugurilor (cu dimensiuni mici, de 1-2 cm) sau germinate in pamant, in cazul vlastarilor (cu dimensiuni de pana la 10 cm). Celor germinate in apa li se consuma atat samanta cat si planta, iar celor crescute in pamant li se consuma doar planta verde.
Consumul mugurilor si al vlastarilor, mai cu seama in anotimpul rece, asigura o gama complexa de proteine, vitamine si minerale, enzime, flavonoizi, uleiuri volatile, pigmenti, antioxidanti (cel mai importantul clorofila, cu rol maxim in detoxifiere). Valoarea nutritionala a germenilor se remarca prin prezenta anumitor substante hranitoare in forma simplificata si anume a proteinelor in aminoazacizi, a grasimilor in acizi grasi esentiali, a amidonului in zaharuri.
Efectele benefice pentru sanatate a consumului germenilor sunt protectoare si terapeutice, asigurand cresterea imunitatii organismului prin asimilarea corecta a nutrientilor si eliminarea substantelor inutile sau nocive, realizand corespunzator ciclurile de hranire si detoxifiere.
Iata o lista de plante, cu actiunile benefice ale germenilor lor:
Lucerna – germeni benefici pentru intreg organismal, ce contin toti aminoacizii esentiali si enzime indispensabile digestiei, cu actiune antitumorala, scad nivelul colesterolului nociv, impiedica ateroscleroza, regleaza functia hipofizara, sunt antiinflamatori, stimuleaza eliminarea sarurilor acidului uric, stimuleaza secretia lactica, mentin elasticitatea tesutului conjunctiv.
Grau – germeni benefici in cresterea celulelor rosii din sange, in scaderea tensiuinii, stimularea toridei, bogati in complexul B, in vitaminele E,C si A,cat si in clorofila, sunt considerati cel mai alcalin aliment.
Armurariul – germeni benefici pentru regenerarea celulelor hepatice, fortifica ficatul si splina.
Trifoiulul – germeni benefici pentru curatatea sangelui de toxine, pentru functionarea glandelor, dizolva grasimile depuse in ficat.
Ceapa, usturoiul si prazul – germeni benefici pentru sistemul imunitar, antibiotic natural, detoxifica sistemul respirator, sangele si ficatul, ajuta circulatia limfatica, normalizeaza colesterolul.
Ridichile – germeni benefici pentru drenaj renal si hepatic, antibiotic natural, antiseptic general, ajuta inima si sistemul circulator.
Varza rosie – germeni benefici pentru actiune puternic antioxidanta, pentru regenerare celulara, anticancerigeni, detoxifianti.
Floarea soarelui – germeni benefici pentru oase si dinti, pentru digestia grasimilor si a carbohidratilor, detoxifica ficatul, tonifica muschii si tesutul nervos.
Broccoli – germeni benefici pentru ganglionii limfatici, iar prezenta anumitor enzime ajuta la incetinirea procesului de imbatranire, protejeaza structura ADN -ului, purifica sangele si ajuta sistemul cardiovascular.
Linte – germeni benefici pentru sistemul circulator si inima, au continut ridicat de fibre si proteine vegetale de inalta calitate, nu contin cholesterol.
Naut – germeni benefici pentru pancreas si inima, tonic sexual, bogati in grasimi nesaturate, proteine vegetale, vitamine si enzime.
Quino – germeni benefici pentru cresterea imunitatii, pentru sistemul circulator, bogati in cei 8 aminoacizi esentiali si in minerale.
Hrisca – germeni benefici pentru ficat, pentru circulatie, reduc colesterolul, sunt bogati in colina, excelent tonic hepatic, recomandati dupa excese culinare sau alcoolice.
Fasole – doar vlastarii de fasole adzuki si mung (soiuri chinezesti) sunt comestibili, alte soiuri sunt toxice. Acestia sunt benefici unei digestii optime, contin proteine de calitate, toti aminoacizii esentiali si enzime pentru o digestie optima.
In bucatarie, urmand sfaturile nutritionistilor, care ii recomanda ca fiind mult mai putermic nutritional decat plantele mature, germenii sunt tot mai utilizati, in salate, pe sandwich-uri, in supe, in stare cruda mai ales, intrucat isi pastreaza intacti toti nutrintii. In cazul bebelusilor, sau a copiilor mici, se recomanda administrarea cu prudenta, introducerea progresiva in dieta, pentru ca sistemul lor imunitar sa poata lupta cu eventualele bacterii ce se pot dezvolta la germinare.
Bună ziua / sunt puțin confuz despre informațiile din mediul online cu privire la armurariu / ar fi o plamtă toxică pentru consumul uman / aici faceți referință la ea consum sub formă de germeni / vlăstarii (planta după germinare la 10 cm) pot fi consumați? / îmi puteți da o certificare în acest sens? Mulțumesc Adrian
Buna seara,
Sunt nenumarate recomandari daca dati search google, referitoare la consumul de germeni de armurariu. Eu nu stiu unde ati gasit dumneavoastra informatia de planta toxica. Inclusiv in cartile de ayurveda, este recomandata ca fiind o planta foarte valoroasa.
Cu respect,
Mirela Carmen Tomescu
Daca este vprba de germeni……germenii de lucerna sunt pe primul loc la mine! Dar consum si alte germeni, toate sunt bune si sanatoase.