FRUNZELE DE DAFIN (LAUR)

February 27, 2013

 frunze de dafin (laur)

Vreti sa dobanditi un sisitem digestiv perfect si mai ales sa va ajutati organismul sa proceseze eficient insulina?

Apelati la frunzele de dafin, sau laur, denumirea latina a arborelui ce le poarta, frunze cu proprietati benefice pentru organism, recunoascute inca din anichitate, cand erau  menite sa incununeze castigatorii olimpiadelor in cinstea lui Zeus, iar mai apoi devenite simbol al zeului Apollo. Continutul de ulei volatil al frunzelor de dafin, bogat in oxizi, fenoli, mucilagii, pectine si tanin, le recomanda ca bun stimulent al sistemului digestiv, cu efect de combatere a glicemiei ridicate, fiind si puternic detoxifiante, administrate impotriva otravurilor si cu proprietati carminative, adica utile in indigestii si balonari, si antispasmodice (colici). Ca minerale, contin zinc, calciu si potasiu, esential pentru organism, calmand sistemul nervos, ajutand pielea si sistemul cardiovascular, circulatia sanguina, avand proprietati diaforetice, de eliminare a toxinelor prin piele, prin transpiratie si prin rinichi (diuretic), ajutand la eliminarea acidului uric, protejand cu succes de infectii ale gurii. Frunzele dafinului contin grasimi si proteine, fara carbohidrati, vitamina C si retinol, precum si o substanta amara, care prin deshidratare devine suportabila la gust. Untul de dafin (oleum lauri), extras din frunze, este intrebuintat la prepararea unor unguente avand si proprietati antireumatice si cu proprietati de vindecare rapida a arsurilor si a ranilor. O proprietate terapeutica importanta a frunzelor de dafin este aceea ca indeparteaza raceala si gripa, ferindu-ne de inflamatiile intregului aparat respirator, avand si actiuni expectorante. Sunt renumite pentru calmarea sistemului nervos.

frunze de dafin (laur) 2

In bucatarie frunzele de dafin (arbore provenite din Orientul mijlociu, dar raspandit in toata zona mediteraneeana), sunt apreciate peste tot in lume, datorita proprietatilor culinare de larga intrebuintare, cat si a faptului ca isi pastreaza aroma in timp indelungat. Frunzele de dafin aromatizeaza supele, sosurile, muraturile, carnurile, in special peparatele din peste si vanat, precum si legumele, mai ales cartofii.

frunze de dafin (laur) 3

Recomanda prietenilor pin it! share on facebook

Comentarii

ADAUGA UN COMENTARIU

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aboneaza-te la newsletter pentru a primi retete si articole direct pe adresa ta de e-mail.

    Evenimente Recente