iunie 20, 2013
Vreti sa imbunatatiti functiile organismului, cu precadere cea digestiva ?
Coriandrul este planta cu actiune complexa asupra functiilor organismelor, imbunatatind sanatatea acestora prin continutul bogat in multe tipuri de acizi (linoleic, stearic, oleic, ascorbic), de uleiuri esentiale, minerale si vitamine. Frunzele sale sunt bogate in tanin, vitaminele A, B6, C si K, acid folic, calciu, fier, magneziu, potasiu, fosfor si zinc, iar boabele contin amidon, pectine, lipide, ulei volatile, vitamina C si tanin. Acestea recomanda coriandrul in stimularea secretiilor gastro intestinale, in calmarea spasmelor si a colicilor, in normalizarea secretiei de insulina, deci influenteaza pozitiv functionarea pancreasului si protejeaza impotriva colesterolului nociv, ridicand nivelul colesterolului bun, asigurand buna functionare a sistemului cardiovascular. Coriandrul protejeaza de inflamatii oculare si ale pielii, confera cavitatii bucale prospetime, este puternic bactericid si antifungicid. Revigorant, creste apetitul, are actiune tonica asupra sistemului nervos, coriandrul fiind si un bun stimulent al memoriei. Un rol important al coriandrului pentru organism este acela ca impiedica legarea alfatoxinei de AND, fiind anticancerigen. Proprietatile sale antiinflamatorii protejeaza de boli reumatice si ale rinichilor. Coriandrul este recunoscut ca bun afrodisiac, fiind recomandat in cresterea libidoului.
In bucatarie, coriandrul este cunoscut pe toate continentele, frunzele sale se folosesc in stare proaspata, cu efect maxim in salate, cele mai utilizate fiind insa boabele lui, care se pastreaza indelungat in stare uscata, ca atare sau macinate, pentru un plus de aroma, in preparate din carne, in special de peste, in branzeturi sau produse de panificatie. Gustul lor este desavarsit, amestecand dulcele cu amaruiul si picantul, o senzationala impletire.