mai 23, 2016
Va doriti un puternic protector antiviral si antitumoral ?
Consumati din cand in cand ciuperci shiitache, ciuperci salbatice parfumate, cu renume milenar ca aliment medicament in Japonia, China si Coreea, renume din ce in ce mai raspandit in toata lumea intrucat sunt extrem de bogate in constituenti hranitori si care intaresc sistemul imunitar. Aceste ciuperci contin proteine, lipide, hidrati de carbon, aminoacizi esentiali, o gama complexa de vitamine si minerale, acid folic, remarcandu-se mai ales prin polizaharidele ce protejeaza organismul celor ce le consuma de actiunea virusurilor si a tumorilor. Aceste polizaharide, mai cu seama cea denumita lentinan, sunt subsatnte cu proprietati ce dezvolta sistemul natural de aparare si au capacitatea de a proteja impotriva simptomelor alergice. Ciupercile shiitache sunt bogate in ergosterol, provitamina ce se transforma in vitamina D, vitamina ce protejeaza si mentine densitatea osoasa. Ele contin in cantitati importante fibre, ce le recomanda pentru buna funtionare a sistemului digestiv si a colonului, magneziu, cu rol in transmiterea fuxului nervos, seleniu, ce regleaza hormonii tiroidieni, potasiu, care intareste muschiul inimii si cupru, cu rol in formarea hemoglobinei si a colagenului. Intrucat contin si un compus specific, si anume eritadenina, ciupercile shiitache ajuta la scaderea colesterolului nociv, protejand sistemul cardiovascular si imbunatatind circulatia sanguina. Consumul acestor ciuperci favorizeaza normalizarea functiei hepatice, normalizarea valorilor tensiunii arteriale si a valorilor glicemiei. Proprietatile lor antioxidante ridicate protejeaza si vindeca de hepatita B, herpes si infectii cu candida, psoriasis, guta, scleroza in placi, precum si diverse forme de cancer. Ciupercile shiitache sunt sursa bogata de vitamin B12, cu rol in procesul metabolismului si in refacearea celulara, in producerea de hormoni si de globule rosii.
In bucatarie, au fost si sunt vedetele meselor imperiale, astazi bucurandu-se de renume pe intreg mapamondul. Desi in general sunt pregatite cu ingrediente specifice bucatariei asiatice, se regasesc in tot mai multe retete de pretutindeni. Ele se pot consuma fierte, conservate sanatos cu sare, sau uscate si rehidratate, studiile moderne de nutritie recomandand insa consumul lor in stare cruda, pentru asimilarea tuturor substantelor hranitoare.